Παραληρηματικός Τσαβούσογλου: «Φτιασιδώνει» το casus belli, ζητά αποστρατιωτικοποίηση, δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα ελληνικών νησιών

Να «καμουφλάρει» την ευθεία απειλή πολέμου απέναντι στην Ελλάδα επιχείρησε με… ακροβασίες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια συνέντευξη Τύπου, με σχεδόν αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα.

Εκτός από τις αναφορές στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, για την οποία είπε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ούτε ένα μίλι παραπάνω στην Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η απόφαση της Τουρκικής Βουλής περί casus belli παραμένει σε ισχύ, προσπάθησε όμως να δώσει μια άλλη «ερμηνεία».

«Αυτή η απόφαση (σσ της Τουρκικής Βουλής του 1995) δεν είναι απειλή πολέμου, αλλά η διακήρυξη της αποφασιστικότητας μας πως θα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Όσο για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, ο Τσαβούσογλου είπε τα εξής: «Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων είχαν τεθεί σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και η κυριαρχία τους δόθηκε στην Ελλάδα με τον όρο της συνέχισης αυτού του καθεστώτος. Όμως από το 1960 η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά. Δεκαέξι από τα 23 νησιά έχουν στρατιωτικοποηθεί. Αυτό είναι απειλή για εμάς. Εμείς ζητούμε από την Ελλάδα να τηρήσει τις διεθνείς συνθήκες και να επιστρέψει στο αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Από την κρίση των Ιμίων το 1996 λέμε το εξής στην Ελλάδα: «Δεν αποδεχόμαστε την κατάσταση στα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν  σου παραχωρήθηκαν ξεκάθαρα με  τις συνθήκες». Aυτά δεν έχουν κάποιο νομικό αποτέλεσμα. Αν η Ελλάδα μαζί με τα άλλα θέματα είναι έτοιμη να λύσει κι αυτά τα θέματα κι εμείς είμαστε έτοιμοι να τα επιλύσουμε ειρηνικά. Οι προειδοποιήσεις που κάνουμε σήμερα θα είναι μεταξύ των νομικών επιχειρημάτων όταν έρθει η μέρα».

Πάντα σύμφωνα με την ανταπόκριση του Μανώλη Κωστίδη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε τέλος πως η Ελλάδα επιχειρεί να «αποκλείσει» την Τουρκία στις ακτές της.

Η Ελλάδα θεωρεί πως η υφαλοκρηπίδα ορίζεται μεταξύ των νησιών και των τουρκικών ακτών, εμείς θεωρούμε πως η γραμμή πρέπει να χαραχθεί ανάμεσα στις ηπειρωτικές χώρες, είπε ο Τσαβούσογλου κατά παράβαση όχι μόνον του Δικαίου της Θάλασσας αλλά ακόμη και της κοινής λογικής…