Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά Ερντογάν

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ξέσπασε κατά του Τούρκου Πρωθυπουργού ο   Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τα συνεχή »τσαλιμάκια» που κάνει σχετικά με το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τους λόγους …αμοιβαιότητας που προβάλει εντελώς » στα κουφά» ο κ. Ερντογάν

Η παρέμβαση του  Οικουμενικού Πατριάρχη έγινε  μέσω συνέντευξής του στο Πρακτορείο Ειδήσεων στο Assοciated Press, σημεία της οποίας αναδημοσιεύτηκαν στον τουρκικό τύπο (π.χ. στην ιστοσελίδα της Hurriyet Daily News). Στην ανάρτηση αυτή , με τίτλο «Turkish PM Erdoğan’s steps ‘not enough,’ Greek Orthodox Patriarch says», αναφέρεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε  ευγνωμοσύνη  προς τον Πρωθυπουργό Erdogan για την βελτίωση των δικαιωμάτων των χριστιανών, πλην, όμως, επεσήμανε ότι δεν είναι αρκετό, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη μη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Κληθείς δε να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξαρτάται από τα αμοιβαία μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα ως προς τη βελτίωση των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απάντησε:

 «Εμείς είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτό; Είμαι υπέρ της κατασκευής τζαμιού και ακόμη περισσότερων, όπου υπάρχουν μουσουλμάνοι, προκειμένου να τους δίνεται η δυνατότητα να προσεύχονται σύμφωνα με τη θρησκεία τους, αλλά τι μπορώ να κάνω εγώ; (…) Είμαι Τούρκος πολίτης και γεννήθηκα εδώ, Υπηρέτησα στον Τουρκικό στρατό για 2 έτη. Επιθυμώ τα πλήρη δικαιώματά μου ως Τούρκου πολίτη και όχι μόνο για μένα αλλά και για την Εκκλησία μου και την κοινότητά μου».

Η Αγιά Σοφιά

Το όλο κλίμα των σχέσεων Οικουμενικού Πατριαρχείου - κυβέρνησης Εργάζονταν έχει επιβαρυνθεί - πάρα τα κάποια »ανοίγματα, παλιότερα της Άγκυρας- και εξ αιτίας των σχεδίων του Τούρκου Πρωθυπουργού να μετατρέψει την Αγιά Σοφία από Μουσείο σε Τζαμί και να προσευχηθεί ο κ. Ερντογαν στην επέτειο της Αλώσεως της Πόλης από τους  Οθωμανούς,. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης όταν είχαν ακουστεί τα σχέδια για μετατροπής σε Τζαμί είχε πει με έμφαση ότι αν ειναι να αλλάξει από Μουσείο , τοτε θα πρέπει να ξαναγίνει Εκκλησία.