«Παζάρια» κάνει ο Ερντογάν για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Πάλι όρους θέτει ο Ερντογάν για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο τούρκος πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal D τόνισε πως είναι έτοιμος « να ανοίξει η Θεολογική Σχολή ταυτόχρονα με την επίλυση του θέματος των μουφτήδων στη δυτική Θράκη».!

« Στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου, όλα τα μέλη θα πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι. Όμως λόγω της μη λειτουργίας της Σχολής δεν υπάρχουν υπήκοοι. Εγω είχα πει στον Βαρθολομαίο « εσείς φέρτε αρχιερείς από το εξωτερικό κι εμείς να τους δώσουμε υπηκοότητα. Αυτό τους ικανοποίησε.» δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση του με τη Μέρκελ και τόνισε « η Μέρκλε όταν ήρθε εδώ περίμενε άλλα πράγματα για τη Θεολογική Σχολή. Τότε της αποκάλυψα πως ο μουφτής στη δυτική θράκη ακόμα διορίζεται. Η ίδια δήλωσε πως το αγνοούσε αυτό. Κι εγώ τότε της είπα « οι δικοί μας μουφτήδες ας έψχουν το δικαίωμα να εκλέξουν τον τον αρχιμουφτή, κανονίστε αυτό κι εγώ θα είμαι έτοιμος να λύσω ταυτόχρονα το ζήτημα της Θεολoγικής Σχολής της Χάλκης’.