Πεντάγωνο: Τι λένε για τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία

Με προσοχή παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία στο Ελληνικό Πεντάγωνο. Οι τελευταίες εκτιμήσεις άλλωστε δεν συνέκλιναν στο ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. 

Από την άλλη είναι σαφές για τους αναλυτές του Ελληνικού Πενταγώνου, ότι μέσα από τον εκλογικό αιφνιδιασμό, ο Σουλτάνο Ερντογάν επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την επικράτηση στο Άφριν αλλά και συνολικά την πάγια πολιτική παράκαμψης της Συνθήκης της Λωζάνης όπως αυτή εκφράστηκε και μέσα από την εισβολή και στο Βόρειο Ιράκ καθώς επίσης στην Κύπρο και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. 

Βασικό ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο αντίκτυπος του προεκλογικού πυρετού στο Αιγαίο και κυρίως εάν θα ανεβάσει σε υψηλότερα επίπεδα το θερμόμετρο της έντασης την οποία έχει καλλιεργήσει και συντηρήσει συστηματικά μέσα από τα απανωτά επεισόδια με αποκορύφωμα την παρενόχληση του ελικοπτέρου του πρωθυπουργού δια ασυρμάτου.

Όλα αυτά την ώρα που οι Τούρκοι επιτελείς «φορτώνουν» τα παράλια απέναντι από τη Χίο ενόψει της μεγάλης κλίμακας αποβατικής άσκησης «Εφές» που διεξαχθεί κυρίως στον Κόλπο του Τσεσμέ. Από την άλλη πηγές του ΓΕΕΘΑ διέψευδαν κατηγορηματικά την υπερσυγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.