Πηγές ΥΠΕΞ: «Δεν παρασυρόμαστε από τις τουρκικές ακρότητες – Δεν προβλέπεται βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

Με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ κατά της Ελλάδας, πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) υποστηρίζουν ότι και το 2023 «δεν προβλέπεται καμία βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίου ειδήσεων του OPEN, οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα «δεν θα παρασυρθεί από τις τουρκικές ακρότητες», καθώς η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να προσπαθεί να κρατήσει τις εντάσεις σε χαμηλό επίπεδο.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είπε κατά την διάρκεια επίσκεψης  στη μελλοντική ναυαρχίδα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu, ότι η Ελλάδα «πνίγεται» στα σκάνδαλα και για να τα καλύψει, τα βάζει με την Τουρκία. Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας έκανε έμμεση αναφορά στα δημοσιεύματα παρακολούθησης του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου (σ.σ. μιλώντας για υποκλοπές) αλλά και στην υπόθεση Καϊλή, κάνοντας αναφορά σε διαφθορά.

Το ΥΠΕΞ στρέφει την προσοχή του στην Αίγυπτο, την οποία θεωρεί κομβική χώρα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθει στην Αθήνα ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συζητηθεί η κοινή επιστολή που έστειλαν Τουρκία και Λιβύη στον ΟΗΕ, ενώ υπάρχει «στο τραπέζι» η περίπτωση να στείλει απο κοινού επιστολή η Ελλάδα και η Αίγυπτος ως απάντηση στις παράνομες ενέργειες Τρίπολης και Άκυρας στην περιοχή.