Πολλά θερμά επεισόδια στο Αιγαίο – Πολεμική σύγκρουση στην Κύπρο – Τι θέλει να κάνει η Τουρκία

Ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να δημιουργήσει θερμά επεισόδια στο Αιγαίο. Οι ειδικοί ωστόσο εκτιμούν ότι ο μεγάλος κίνδυνος βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ. Εκεί δημιουργείται μια πραγματικότητα που περιλαμβάνει ακόμη και το πολεμικό επεισόδιο. Μια πολεμική σύγκρουση ίσως καταστεί αναπόφευκτη εάν η Άγκυρα επιλέξει να ανατρέψει τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τα τελευταία χρόνια.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, λέει στο newsit.gr πως το πλωτό γεωτρύπανο του “σουλτάνου” της Άγκυρας θα “χτυπήσει” σε οικόπεδα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, με στόχο να δημιουργήσει μη αναστρέψιμη κατάσταση…

“Οι πιθανότητες να έχουμε πολλά μικρά θερμά επεισόδια στο Αιγαίο είναι αυξημένες, η πραγματικότητα, όμως πολεμικού επεισοδίου υπάρχει στην Κυπριακή ΑΟΖ. Οι Τούρκοι είναι πολύ πιθανό να βγάλουν τις επόμενες εβδομάδες το ερευνητικό σκάφος Deepsea Metro II με σκοπό να αρχίσουν γεωτρήσεις σε τεμάχια τα οποία ανήκουν στην Κύπρο.

Εάν προχωρήσουν σε γεώτρηση αυτή η ενέργεια είναι μη αναστρέψιμη από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, οπότε αυξάνει κατά πολύ η πιθανότητα πολεμικού επεισοδίου στην περιοχή” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Α. Συρίγος στο newsit.gr.

Περισσότερα στο newsit.gr