Πως βλέπουν οι Τούρκοι τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών

Ο τουρκικός τύπος αναφέρεται σήμερα, όπως ειναι φυσικό, στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την οικονομία της Ελλάδας τις συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες και τις επαφές του κ. Τσίπρα με τους ηγετες των χωρών μελών της ΕΕ..

Πιό χαρακτηριστικός ο τίτλος της εφημερίδας Milliyet που γράφει για το θέμα  με τον τίτλο «Λίγο έμεινε για το συρτάκι» .Η Posta αναφέρεται  στις εξελίξεις με τxaον τίτλο «Αυξήθηκαν οι ελπίδες για το γείτονα» .Η Star, έχει τίτλο «Η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ».Η Taraf, τονιζει «Η ΕΕ αναζητάει φόρμουλα για την Αθήνα», Η Turkiye αναφέρεται στις εξελίξεις με τον τίτλο «Ο Τσίπρας έκανε παραχωρήσεις την τελευταία στιγμή».Η Hurriyet γράφει με τον τίτλο «Ο Τσίπρας παράτεινε τον αγώνα και η Ευρώπη πήρε ανάσα».Η Cumhuriyet έχειτον τίτλο «Υπάρχει ελπίδα, αλλά δεν υπάρχει λύση» και η Aksam, τον τίτλο «Η ΕΕ ικανοποιήθηκε αλλά θα απαντήσει αργότερα» όπως και αναλογο η Bugun.

Οι εφημερίδες στον ένα ή στον άλλο βαθμό  τονίζουν ότι το πακέτο μεταρρυθμίσεων, που παρουσίασε την τελευταία στιγμή η Ελλάδα στους πιστωτές, έδωσε ελπίδες. Οι αρμόδιοι της ΕΕ είπαν ότι προκαλεί ευχαρίστηση το πακέτο, που περιέχει σημαντικές υποχωρήσεις, όσον αφορά στα ποσοστά του ΦΠΑ και στην ηλικία συνταξιοδότησης.

Κατα τις τουρκικές περιγραφές ο  Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ, κ. Γιούνκερ, αντιμετώπισε θερμά τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Οι αρμόδιοι είπαν ότι θα συζητήσουν λεπτομερώς τις προτάσεις της Ελλάδας. Η Ελλάδα, με την πρόταση που έκανε, ανεβάζει σταδιακά την ηλικία συνταξιοδότησης στο 67ο έτος της ηλικίας και ρυθμίζει και ορισμένες απαλλαγές φόρου, γράφουν.

Αναφερονται σε ελληνικά δημοσιευματα  και γράφουν ότι  «Ναυτεμπορική» αναφερει πως  ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις παραχωρήσεις που κάνει, προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά των 900 εκατ. ευρώ. Εξάλλου πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε προτάσεις για τις συντάξεις και για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά τα βήματα που έγιναν για το ΦΠΑ είναι ανεπαρκή. Η «Ναυτεμπορική» ανέφερε ότι η αύξηση ΦΠΑ, που αποδέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα εξασφαλίσει στο Γενικό Λογιστήριο 2 δις ευρώ επιπλέον έσοδα. Από την άλλη οι εφημερίδες «Τα Νέα» και το «Έθνος» ανέφεραν ότι στη διαμονή στα ξενοδοχεία το ΦΠΑ θα αυξηθεί από 6,5% σε 13% και σημειώνεται επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτάχθηκε στην αύξηση του ποσοστού ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και δέχθηκε ΦΠΑ 6% το λιγότερο για τα φάρμακα, για τα βιβλία και για τα εισιτήρια κινηματογράφου. Επίσης θα περικοπούν οι συντάξεις που είναι άνω των 1.000 ευρώ.

Η Ελλάδα αναφερουν,παρουσίασε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, με το οποίο θα προσπαθήσει να πείσει να αποδεσμευτεί η οικονομική βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ των 7,2 δις. ευρώ. Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Dijsselbloem, είπε ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι ικανοποιητικές και ότι μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για μία συμφωνία εντός της εβδομάδας. Ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει η πρόταση να εξεταστεί λεπτομερώς και ότι τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σε μερικές μέρες.

Παρόλα αυτά, γράφουν, οι εν λόγω εξελίξεις οδήγησαν στην άνοδο της αγοράς. Από την άλλη, ο ελληνικός λαός συνέχισε να αποσύρει χρήματα από τις τράπεζες ενω στο μεταξύ, η ΕΚΤ αύξησε τη ροή ρευστού στις ελληνικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Dombrovskis, είπε μέσω twitter, ότι είναι μεν ικανοποιητικές οι προτάσεις της Ελλάδας, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Το Eurogroup θα συνέλθει και πάλι αυτήν την εβδομάδα, είπε, και θα πρέπει τις προσεχείς μέρες να καταλήξουμε σε συμφωνία. Τονίζεται πως μετά τις εξελίξεις, το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσίασε άνοδο 8%  και ο Π/Θ κ. Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικώς με τον Αμερικανό Υπουργό Θησαυροφυλακίου , Lew. Όμως, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Scheauble, είπε ότι δεν έλαβαν κάποια συγκεκριμένη πρόταση από την Ελλάδα και σε σύγκριση με την περασμένη Πέμπτη δεν έχει αλλάξει τίποτα. Αναφερουν ακόμα ότι το οριστικό αποτέλεσμα θα το προσδιορίσει η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών. Η Ελλάδα χθες παρουσίασε ένα τελευταίο πακέτο για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει. Όσο και αν δεν ανακοινώθηκε το περιεχόμενο του πακέτου μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η Αθήνα, ο ελληνικός τύπος ανέφερε ότι τα μέτρα έχουν σα στόχο τους πλουσίους. Επίσης προβλέπονται επιπρόσθετες περικοπές από τις αμυντικές δαπάνες και την άνοδο της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Στο μεταξύ η Ελλάδα, μέχρι το τέλος του μήνα, θα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ το χρέος της των 1,6 δις ευρώ.
Τονίζεται ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup, Dijsselbloem, είπε ότι οι προτάσεις της Ελλάδας μπορεί να αποτελέσουν τη βάση μιας συμφωνίας εντός της εβδομάδας. Από την άλλη όμως, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Scheauble, είπε «δεν πήραμε κάποια συγκεκριμένη πρόταση από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό, συγκριτικά με την περασμένη Πέμπτη». Σημειώνεται πως οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνέλθουν ξανά αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν για το οικονομικό πακέτο που παρουσίασε η Ελλάδα.

Στα δημοσίευματα γίνεται αναφορά στη δήλωση του Προέδρου της Γαλλίας, κ.Hollande, με τον τίτλο «Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ». ότι η χώρα του και η Γερμανία επιθυμούν η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη.Υπάρχουν αναφορές ότι η Ελλάδα δεν υπέκυψε στους δανειστές, αν και έφθασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, και τώρα κατέβασε τα πανιά και δέχθηκε να ανεβάσει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα 67 έτη και να αυξήσει τον ΦΠΑ. Τώρα η μπάλα βρίσκεται στην ΕΕ. λένε. Και σημειώνουν ακόμα ότι ο επιχειρηματικός κόσμος ανησυχεί.