Πού το πάει η Τουρκία με τις υπερπτήσεις UAV στο Αιγαίο – Η ελληνική αντίδραση

Του Κώστα Αλατζά

Αντιμέτωπη με μία νέα πρακτική των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο φαίνεται ότι βρίσκεται η Πολεμική Αεροπορία. Στις αναχαιτίσεις των τουρκικών F-16 από ελληνικά μαχητικά προστίθεται και η αντιμετώπιση των τουρκικών UAV που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο και πραγματοποιούν υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά.

Χθες λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου ANKA, συνοδευόμενο από τουρκικό F-16 , παραβίασε συνολικά 35 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο ενώ σε μία περίπτωση το τουρκικό drones πέταξε πάνω από την Κανδελιούσα, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Νισύρου. Η υπέρπτηση του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε στα 19.000 πόδια.

Όπως πληροφορείται το OnAlert το τουρκικό UAV εισήλθε αρχικά στον εθνικό εναέριο χώρο ανατολικά της Ρόδου και ακολούθησε πορεία βόρεια με τη διακριτική συνοδεία τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και ετέθη υπό στενή παρακολούθηση από ελληνικά μαχητικά μέχρι την αποχώρησή του.

Τους τελευταίους μήνες η τουρκική πολεμική αεροπορία δεσμεύει κατά χρονικά διαστήματα περιοχές ανατολικά της Ρόδου, όπου επιχειρούν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV. Ένα εξ’ αυτών εξήλθε της δεσμευμένης περιοχής και πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι διαδοχικές παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου και μία προκλητική υπέρπτηση.

Είναι η δεύτερη υπέρπτηση τουρκικού drone σε ελληνικά νησιά. Η πρώτη είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2019 στη Ρω.

Όπως σημειώνουν επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας η διαχείριση και στις δυο περιπτώσεις ήταν ακόλουθη με τους κανόνες της Διεθνούς Αεροπλοΐας, οι οποίοι προβλέπουν αναγνώριση του αεροσκάφους που εισήλθε στην περιοχή ευθύνης (FIR Αθηνών) χωρίς να έχει υποβάλλει σχέδιο πτήσης.

Το τουρκικό UAV δεν έφερε οπλισμό και δεν προέβη σε κάποια επικίνδυνη ενέργεια ώστε να απαιτηθεί κλιμάκωση στην αντίδραση των χειριστών της ΠΑ. Σε ό,τι αφορά στην υπέρπτηση, προσθέτουν, η ελληνική πλευρά επιλέγει την αποφυγή ενεργειών που θα πυροδοτούσαν ένταση, παρότι η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική τακτική των υπερπτήσεων.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία δραστηριοποιήθηκε χθες και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Τρία ζεύγη οπλισμένων F-16 προχώρησαν σε 4 παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Κατά την αναχαίτισή τους σημειώθηκαν 3 εμπλοκές.