Προκλητική απάντηση του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας στον Αλέξη Τσίπρα

 Με προκλητικό τρόπο απάντησε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καλώντας την Ελλάδα να μην προσπαθεί να δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, κατά την διάρκεια συνέντευξης του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα ενεργειακά κοιτάσματα κανενός και το μόνο που θέλει είναι να μην παρεμβαίνουν οι άλλοι στις έρευνες που γίνονται στις δικές τους περιοχές.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα είπε τα εξής: «Ας μην δημιουργούνται τετελεσμένα. Δεν θέλουμε να αυξηθεί η ένταση. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στις δικές μας περιοχές κι εκείνοι στις δικές τους. Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους μέχρι τέλους. Δεν θεωρούμε σωστά βήματα να παραβιάζονται τα δικαιώματα των ‘συμπολιτών’ μας στην Κύπρο».

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε επίσης ότι οι διαδικασίες για την αγορά και δεύτερου γεωτρύπανου έχουν ολοκληρωθεί, τονίζοντας ότι θα γίνουν δοκιμές στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στη συνέχεια θα γίνουν γεωτρήσεις και στη Μαύρη Θάλασσα.

Το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας έχει τις ίδιες τεχνικές ιδιότητες με αυτές του «Πορθητή» και μπορεί να πραγματοποιεί δύο γεωτρήσεις το χρόνο, υποστήριξε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Στη συνέχεια μιλώντας για την πορεία των ερευνητικών ενεργειών του «Πορθητή» δήλωσε πως μέχρι στιγμής έχει κατέβει στα 3 χιλιάδες 585 μέτρα βάθος στα ανοιχτά της Αλάνιας.

Στόχος της Άγκυρας είναι να φτάσει στα 5.500 μέτρα και η γεώτρηση να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε μήνες.

Στη συνέντευξή του ο Τούρκος υπουργός είπε ότι ο εξοπλισμός του Πορθητή είναι ο πλέον σύγχρονος. «Μακάρι να βρούμε αποθέματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου εκεί. Δεν είναι μια περιοχή που θα καταθέσουμε τα όπλα. Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους. Θα συνεχίζουμε τις έρευνες μέχρι να βρούμε», επισήμανε.