Προκλητικό σκηνικό στο Αιγαίο: 44 παραβιάσεις από τουρκικά F-16, UAV και CN-235

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, οι αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή 20 Μαϊου 2022, συνολικά 44 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ωστόσο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο σημερινό προκλητικό σκηνικό στους αιθέρες του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου έλαβαν μέρος συνολικά 11 αεροσκάφη.

Ειδικότερα, τέσσερα ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, προχώρησαν σε 3 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε 9 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Στις σημερινές παραβιάσεις συμμετείχαν και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, το οποίο πραγματοποίησε τις 12 παραβιάσεις και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235, που πραγματοποίησαν τις υπόλοιπες 29.

Από τα μαχητικά αεροσκάφη, τα δύο ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή. Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Νωρίτερα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει εντονότατα τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, που πραγματοποίησε σήμερα παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τα τουρκικά μαχητικά έφτασαν μόλις 2,5 ναυτικά μίλια μακριά από την πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε έντονο διάβημα στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, ενώ με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια ενημερώθηκαν όλοι οι εταίροι και σύμμαχοι της Ελλάδας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση, το NATO και ο ΟΗΕ, για τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ