Προσωπικά αντικείμενα του Κεμάλ στέλνουν οι Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

»Μαϊμού» προσωπικά αντικείμενα του Ατατούρκ βρίσκονταν στο σπίτι που φέρεται να έχει γεννηθεί  στην Θεσσαλονίκη και τώρα θα σταλούν από την Τουρκία αυθεντικά! 

Το θέμα δημιουργήθηκε όταν όσοι επισκέφθηκαν το σπίτι που γεννήθηκε ο Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, μετά την επισκευή που έγινε σ’ αυτό, απόρησαν όταν είδαν ότι δεν είχε κανένα έπιπλο και προκάλεσε αντιδράσεις το γεγονός ότι το κτίριο από «σπίτι Μουσείο» μετατράπηκε σε απλό εκθεσιακό χώρο.Δηλαδή όσοι επισκέφθηκαν το σπίτι του Ατατούρκ τότε αλλά και μέχρι τώρα, ρωτούσαν τους Τουρκους αρμοδίους που βρίσκονταν τα προσωπικά αντικείμενα του Ατατούρκ και γιατί αυτά τα αντικείμενα που υπήρχαν δεν υπάρχουν τώρα.

»Δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ από τον Ατατούρκ»

Όταν το θέμα αυτό γνωστοποιήθηκε από τον ανταποκριτή της Sabah στην Αθήνα, κ. Στέλιο Μπερμπεράκη, στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας, η Sabah έκανε έρευνα για το θέμα και έγινε γνωστό ότι αυτά τα αντικείμενα που υπήρχαν παλαιότερα, στο μεγαλύτερο μέρος τους,  δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ από τον Ατατούρκ και δεν ήταν τα αυθεντικά! Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της αναπαλαίωσης, μαζεύτηκαν και εστάλησαν στα μουσεία στην Άγκυρα, στη Σαμψούντα και στη Νίκαια.

Στέλνονται τώρα αυθεντικά

Μετά την ενημέρωσή του για το θέμα, ο Τουρκος Υπουργός Πολιτισμού, κ. Τσελίκ, έδωσε οδηγίες να τοποθετηθούν στο σπίτι προσωπικά αντικείμενα του Ατατούρκ, τα οποία είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος. Και έτσι αποφασίστηκε τα αντικείμενα αυτά να σταλούν στο σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη.
 Τώρα το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σχεδιάζει να μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη ορισμένα αυθεντικά αντικείμενα του Ατατούρκ, αναφέρει η Sabah.