Πτώση Mirage2000-5: Ανοίγει η αυλαία για την ανάσυρση του μαύρου κουτιού

Πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.

Πτώση Mirage2000-5: Ανοίγει η αυλαία για την ανάσυρση του μαύρου κουτιού

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ανοίγει σε λιγότερο από εικοσιτέσσερις ώρες η αυλαία γα την επιχείρηση ανάσυρσης από το βυθό του καταγραφέα πρόσκρουσης αλλά και της ανέλκυσης των συντριμμιών του μοιραίου Mirage 2000-5 που συνετρίβη την Πέμπτη του Πάσχα εννέα ναυτικά μίλια βορειανατολικά της Σκύρου.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του OnAlert, θα φθάσει στην θαλάσσια περιοχή, όπου γράφτηκε η τραγωδία με τον ήρωα Σμηναγό Μπαλταδώρο, η ομάδα του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ. Την ομάδα στελεχώνουν δώδεκα επιστήμονες και τεχνικό προσωπικό που θα αναλάβουν ακόμη μια δύσκολη αποστολή.

Σε πρώτο χρόνο στην οριοθετημένη περιοχή, όπου η Κινητή Ομάδα Συντήρησης Θαλασσίων Εγκαταστάσεων της 206 Πτέρυγα Υποστήριξης της ΠΑ, εντόπισε ηχητικό σήμα του καταγραφέα πρόσκρουσης, το εξειδικευμένο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, θα προχωρήσει στη βαθυμετρία ακριβείας με βυθόμετρο πολλαπλής δέσμης. Μια διαδικασία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει από 24 έως 48 ώρες

Ακολουθεί η γεωμορφολογική αποτύπωση. Για την πραγματοποίησή της θα αξιοποιηθεί πλευρικό ηχοβολιστικό το οποίο σκανάρει οτιδήποτε βρίσκεται πάνω στον πυθμένα. Με τη χρήση του συγκεκριμένου συστήματος, όπως εξηγούν στο OnAlert ειδικοί του Ινστιτούτου, δίνεται η δυνατότητα μιας ταχείας αποτύπωσης της περιοχής των ερευνών.

Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου σταδίου, και αφού οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας επιλέξουν τους στόχους, προφανώς με πρώτον το τμήμα του αεροσκάφους οπου βρίσκεται ένας από τους ψηφιακούς καταγραφείς, η ομάδα του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ θα καθελκύσει ένα από τα υποβρύχια οχήματα ROV που διαθέτει. Αφού τελειώσει την κοντινή καταγραφή η επιχείρηση θα μπει στην τελική φάση της, που είναι εκείνη της ανέλκυσης.  

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιγαίο - ATR-72 - παραβιάσεις
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό ATR-72 και δύο UAV έκαναν παραβιάσεις και παραβάσεις σε όλο το Αιγαίο

Νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου πραγματοποίησαν σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουνίου 2026, τουρκικά αεροσκάφη, στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.