Σε τραγική κατάσταση τα ναρκαλιευτικά των Τούρκων

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

    Την τραγική κατάσταση που βρίσκεται ο στόλος των ναρκαλιευτικών του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα STAR.
Σύμφωνα με την εφημερίδα τα 6 ναρκαλιευτικά τύπου ΑLANYA και ΑΜΑSRA έχουν ως βάση τις εγκαταστάσεις του στόλου στο Έρντεκ στη θάλασσα του Μαρμαρά. «        Όμως στο λιμάνι αυτό δεν εγκαταστάθηκαν ειδικές γεννήτριες για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος των ναρκαλιευτικών για τα οπλικά συστήματα, ηλεκτρονικού υπολογιστές και τα συστήματα ψύξης.»
    Η STAR αποκαλύπτει πως εγκαταστάθηκε ηλεκτρική ισχύς που να καλύπτει τις ανάγκες μόνο δυο πλοίων. « Τα υπόλοιπα ναρκαλιευτικά αναγκάστηκαν να λειτουργούν ασταμάτητα τις μηχανές τους περίπου 150 ώρες την εβδομάδα δαπανώντας περίπου καύσιμα 42.5 εκατομμυρίων λιρών (σ.σ 19 εκατομμύρια Ευρώ).»
   Οι τούρκοι τονίζουν πως λόγω της υπερβολικής χρήσης τα πλοία βρίσκονται σε κακή κατάσταση και οι μηχανές τους έχουν σχεδόν καταστραφεί.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα με τίτλο «ο ναύαρχος τα βύθισε»ουσιαστικά προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στους «τούρκους στρατηγούς» που ενώ για τις συγκεκριμένες ανάγκες της βάσης έχει δοθεί το απαραίτητο κονδύλιο από το 1998 , το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ποτέ.