Συμφωνία Τουρκίας-Αλγερίας για φυσικό αέριο

 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

    Περίεργη περιοδεία στη βόρεια Αφρική πραγματοποιεί ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ. Ο τούρκος Υπουργός επισκέπτεται την Αλγερία και τη Λιβύη για να υπογράψει συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου από τις χώρες αυτές. Η επίσκεψη του στη Λιβύη είναι κρίσιμη για τη χώρα μας καθώς η Τρίπολη ηδη επηρεασμένη από την Άγκυρα βάζει εμπόδιο στον καθορισμό της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικης Ζώνης (AOZ).
    Mαζί με τον Γιλντίζ ταξιδεύουν ο διευθυντής της Τουρκικής εταιρείας Πετρελαίων TPAO Mεχμέτ Ουϊσάλ, και ο διευθυντής της εταιρείας Πετρελαϊκών Αγωγών (BΟΤΑŞ) Μεχμέτ Κονούκ.
    Η Άγκυρα συμφώνησε με την Αλγερία την επιμήκυνση του συμβολαίου προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου 4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.
     Η Αλγερία υποσχέθηκε πως σε περίπτωση που αυξηθεί η παραγωγή αερίου θα να προμηθεύσουν την Τουρκία έως 6 δις κυβικά μέτρα Το συμβόλαιο ανάμεσα στις δυο χώρες έληγε τον Οκτώβριο του 2014 όμως η Τουρκία υπόσχεται ζεστό χρήμα και μακρόχρονα συμβόλαια για στρατηγικούς λόγους.