Συμβόλαιο Άγκυρας-Shell για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η Άγκυρα ετοιμάζεται να υπογράψει συμβόλαιο με την Shell για νε ξεκινήσουν υποθαλάσσιες έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV το συμβόλαιο θα υπογραφεί από την Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) και την Shell και θα αφορά για έρευνες στις δυτικές περιοχές της Μαύρης Θάλασσας. Ηδη από το 2012 έχουν ξεκινήσει παρόμοιες έρευνες από τους Τούρκους οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν ίχνη φυσικού αερίου ή πετρελαίου.
Η ΤPAO έχει παρόμοιο συμβόλαιο με τη Shell για έρευνες στις περιοχές της Μεσογείου όπως ανοιχτά της Αττάλειας στη νότια Τουρκία και στο Ντιγιαρμπακίρ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Το συμβόλαιο αυτό είχε υπογραφεί το Νοέμβριο του 2011.
Η Τουρκία ψάχνει τρόπους για να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση και σύμφωνα με τους τούρκους αξιωματούχους το κόστος εισαγωγής ενεργειακών αναγκών φτάνει τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που οι γείτονες μας ξαφνικά την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσαν την αγορά πλοίου υποθαλάσσιων ερευνών “Barbaros Hayrettin Pasa” που θα ξεκινήσει τις έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και αργότερα ενδέχεται να κατέβει και στη Μεσόγειο. Το δεύτερο σκέλος των ερευνών δεν αποκλείεται να προκαλέσει κρίση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό είναι το νεο Σισμίκ την Τουρκίας που ξεκινά έρευνες.

Πλοίο σεισμικών ερευνών αγόρασε η Τουρκία