Αυτό είναι το νεο Σισμίκ την Τουρκίας που ξεκινά έρευνες.

 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ.

Το μήκους 85 μέτρων πλοίο με την ονομασία “Polarcus Samur” αγοράστηκε από νορβηγική εταιρεία έναντι 130 εκατομμυρίων δολαρίων.

. Το συγκεκριμένο πλοίο θα μετονομαστεί σε «Βarbaros Hayrettin Paşa» και θα πραγματοποιεί τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.
Το σκάφος ηδη βρίσκεται στα ναυπηγεία Τούζλα της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Εταιρείας Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) Αλι Ριζά Τοϊγκάρ « το συγκεκριμένο πλοίο μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες σε βάθος 6 χιλιομέτρων με τρισδιάστατη μορφή και διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογία και έχει ναυπηγηθεί μόλις το 2011. Είμαστε υπερήφανοι που το αποκτήσαμε». Ο ίδιος τόνισε πως το πλοίο θα βαφτεί στα ερυθρόλευκα χρώματα «όπως η τουρκική σημαία». Ο Τοϊγκάρ ανέφερε πως το Barbaros Hayrettin Pasa θα ξεκινήσει τις εργασίες σεισμικών ερευνών περίπου στις 20 Φεβρουαρίου από τη Μαύρη Θάλασσα.

Πάντως η Τουρκία φαίνεται πως άλλαξε γρήγορα τα σχέδια της. Καθώς πριν από λίγους μήνες είχε ανακοινωθεί πως η (TPAO) είχε ξεκινήσει διαγωνισμό ναυπήγησης πλοίου σεισμικών ερευνών , απο τουρκικά ναυπηγεία και είχε ηδη λάβει προσφορές για την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου σκάφους.

Όμως η παραλαβή του τουρκικής κατασκευής πλοίου σεισμικών ερευνών προβλέπονταν πως θα ολοκληρώνονταν το 2015 κι αυτή η ημερομηνία φαίνεται πως θεωρήθηκε μακρινή για τα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας. Tούρκοι αξιωματούχοι είχαν αναφέρει στην εφημερίδα Zaman πως «μετά τις έρευνες που ξεκίνησαν οι ελληνοκύπριοι στη Μεσόγειο θεωρήθηκε άμεση ανάγκη η προμήθεια ενός σύγχρονου σκάφους θαλάσσιων ερευνών από την εταιρεία TPAO.
Το γνωστό στη χώρα μας «Σισμίκ» το οποίο είχε σταλεί ανοιχτά της Κύπρου για να κάνει σεισμικές έρευνες, θεωρείται «παλιάς τεχνολογίας» με μηχανήματα μιας άλλης εποχής , απλά η Άγκυρα το χρησιμοποιούσε περισσότερο για συμβολικούς λόγους προκαλώντας κρίση με την Ελλάδα και την Κύπρο. Με το νέο υπερσύγχρονο σκάφος που απέκτησε όμως, φαίνεται πως θα αρχίσει σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο οπουδήποτε θέλει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλοίο σεισμικών ερευνών αγόρασε η Τουρκία

Νέο «Σισμίκ» απο τους Τούρκους