Σκηνικό έντασης με Ελλάδα και Κύπρο «στήνει» η Τουρκία

Σταθερά και μεθοδικά η Τουρκία απλώνει το δίχτυ των αξιώσεών της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που προκαλεί σκεπτικισμό, είναι αν μετά την ήττα του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, οι εξελίξεις επιταχυνθούν.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες ο Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισκέφτηκε τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η προμήθεια των S-400, αλλά και τα σχέδια για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται πως στα ανοιχτά της Κύπρου βρίσκεται ήδη ο «Πορθητής», ενώ ρότα για Καρπασία έχει χαράξει και το «Γιαβούζ».

Αυτό όμως που δεν διέφυγε της προσοχής των πολιτικών παρατηρητών, είναι το γεγονός πως ανάλογη ενημέρωση του Ακάρ είχε να γίνει πολύ καιρό. Κάποιοι μάλιστα την συνδέουν με τη νίκη Ιμάμογλου και την «ανάγκη» του Ερντογάν να «εξωτερικεύσει» τα προβλήματα που συσσωρεύονται στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται προς μόλις πριν δύο ημέρες η Τουρκία είχε φροντίσει να «προειδοποιήσει» την ΕΕ για τα μέτρα που εξετάζει, σχετικά με τις τουρκικές γεωτρήσεις. Προσπαθώντας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα έστειλε λεγόμενο «non paper» σε 27 κράτη-μέλη, στο οποίο ζητά από τις Βρυξέλλες να μην εμπλακεί στην υπόθεση της κυπριακής ΑΟΖπροειδοποιώντας με σαφή τρόπο, ότι αυτό θα έχει συνέπειες στις όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, με επιπτώσεις και στην κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ενδεικτικό των προθέσεων είναι και το τι μεταδίδουν φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία. Για παράδειγμα το ΑΤV, που -όμως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ, Μανώλης Κωστίδης- έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο ακόμη και για νέα εισβολή στην Κύπρο, με αφορμή τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι θα εμποδιστεί Τουρκικό Γεωτρύπανο αν επιχειρήσει έρευνες στο Καστελόριζο.