Στην Μαύρη Θάλασσα πάει το ερευνητικό των Τούρκων

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Εγκαινιάστηκε  με ειδική τελετή  στο λιμάνι Καρακιόϊ στην Κωνσταντινούπολη η λειτουργία του νέου πλοίου σεισμικών ερευνών της Τουρκίας «Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά», παρουσία  του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν.

 Ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του κατά την τελετή επεσήμανε  ότι αγόρασαν το πλοίο από την Νορβηγία έναντι 130 εκ. δολ. και ότι θα κάνουν τις έρευνές τους με το πλοίο αυτό το οποίο διαθέτει προηγμένη τεχνολογία. Ακόμα είπε ότι μετά από κάποιο διάστημα θα συμπεριλάβουν στις εργασίες και δεύτερο πλοίο. Ακόμα υπογράμμισε πως πιστεύει ότι το πλοίο αυτό θα προσθέσει μεγάλη δύναμη στα βήματα της  ΤΡΑΟ και στην εξασφάλιση ενέργειας.
 
Σημειώνεται  ότι το πλοίο αυτό στο οποίο δόθηκε η ονομασία «Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά» θα χρησιμοποιηθεί για  σεισμικές έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου.Το πλοίο μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες σε βάθος 6 χιλιομέτρων με τρισδιάστατη μορφή και διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, έχει δε  έχει ναυπηγηθεί μόλις το 2011.Το μήκους 85 μέτρων πλοίο  αγοράστηκε από νορβηγική εταιρεία και πριν είχε την ονομασία “Polarcus Samur”. Άλλαξε πρόσφατα εκτός από όνομα και χρώμα σε ναυπηγείο στην Τούζλα της Κωνσταντινούπολης. Το πλοίο διαθέτει και ελικοδρόμιο.

Πριν από λίγους μήνες η Τουρκία είχε ανακοινωθεί πως η TPAO είχε ξεκινήσει διαγωνισμό ναυπήγησης πλοίου σεισμικών ερευνών , απο τουρκικά ναυπηγεία και είχε ήδη λάβει προσφορές για την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου σκάφους. Η παραλαβή του τουρκικής κατασκευής πλοίου σεισμικών ερευνών προβλέπονταν να ολοκληρώνονταν το 2015 – αρκετά μακρινός για σχέδια της Άγκυρας. Tούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν στην εφημερίδα Zaman πως «μετά τις έρευνες που ξεκίνησαν οι ελληνοκύπριοι στη Μεσόγειο θεωρήθηκε άμεση ανάγκη η προμήθεια ενός σύγχρονου σκάφους θαλάσσιων ερευνών από την εταιρεία TPAO και έτσι επιλέχθηκε η λύση του Νορβηγικού σκάφους.

 Το πλοίο αναμένεται να ξεκινήσει για την εξασφάλιση στοιχείων πριν τις γεωτρήσεις σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο.