OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Στόχος η χάραξη ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο – Οι κινήσεις που «απαντούν» στην Τουρκία

05/06/2020 - 09:55
Ελλάδα - Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Όσο η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της απέναντι στην Ελλάδα τόσο και η ελληνική πλευρά θα κλιμακώνει τη στρατηγική και τη ρητορική της. Προς τούτο δεν θεωρείται τυχαία η χθεσινή δήλωση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου (Star) πως η Ελλάδα είναι έτοιμη ν’ αναλάβει ακόμη και στρατιωτική δράση, εάν χρειαστεί. Το ίδιο είχε δηλώσει προχθές και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας εγκαταλείπει σταδιακά τη διπλωματική ρητορική και χρησιμοποιεί περισσότερο «στρατιωτική» γλώσσα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Η στάση αυτή αποτυπώνει την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς έναντι των όσων κάνει η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υπήρξε προσεκτικός κι απέφυγε τον όρο “casus belli” για τις παράνομες ενέργειες των Τούρκων στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης και συγκεκριμένα τη δημοσιοποίηση των χαρτών για έρευνες και γεωτρήσεις.

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει τον ευρωπαϊκό δρόμο. Επιδιώκει μεν να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν προτίθεται να συνομιλήσει ή να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έτσι, ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν, στις οποίες επισημαίνει ότι το πρόβλημα με την Τουρκία δεν αφορά πλέον την Ελλάδα, αλλά την ίδια την Ευρώπη. Άλλωστε, οι επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών είχαν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι στον Έβρο το Μάρτιο.

Το ζήτημα θα τεθεί, επίσης, στο τραπέζι της συνόδου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ από τον κ. Δένδια την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται να μπει από τον κ. Μητσοτάκη και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, όπως είχε γίνει στην τελευταία διά ζώσης συνάντηση των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο. Τότε, η Ελλάδα κατάφερε πράγματι ν’ αποσπάσει μια ομόθυμη και καθαρή καταδίκη της Τουρκίας, ενώ ενθαρρυντική για τα δίκαια της Αθήνας ήταν η προχθεσινή τοποθέτηση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα κινείται σταθερά σε τρεις πυλώνες: έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η δε στρατηγική της βασίζεται ξεκάθαρα στο τρίπτυχο των δικών της δυνάμεων, του ευρωπαϊκού παράγοντα και των συμμαχιών που οικοδομεί στην ευρύτερη περιοχή.

Έτσι, ιδιαίτερη σημασία έχουν στη διπλωματική σκακιέρα δύο ακόμη κινήσεις: η επίσκεψη του Ιταλού ΥΠΕΞ, Λουίτζι ντι Μάιο την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα (9 Ιουνίου) σε συνδυασμό με το ταξίδι του κ. Δένδια στην Αίγυπτο στις 18 Ιουνίου. Επίσης, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ στις 16 και 17 Ιουνίου.

Στην περίπτωση της Ιταλίας και της Αιγύπτου, στόχος είναι η συμφωνία για τη χάραξη ΑΟΖ, η οποία θ’ αποδυναμώσει τις θέσεις της Τουρκίας, όπως προκύπτουν από το παράνομο σύμφωνο που έχει υπογράψει με τη Λιβύη κι αποτελεί την κατά την Άγκυρα δικαιολογητική βάση των ενεργειών της στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης. Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, είναι δεδομένο πως τα συμφέροντά του στην ευρύτερη περιοχή ταυτίζονται με αυτά της Ελλάδας κι έρχονται σε αντίθεση με αυτά της Τουρκίας.

Πηγή: Newsit.gr

Tags: ΑΙΓΥΠΤΟΣΑΟΖΕΛΛΑΔΑΙΤΑΛΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

παραβιάσεις - ATR-72
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

ATR-72: Πέντε παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικό αεροσκάφος στο βορειοανατολικό Αιγαίο

11/05/2026 - 18:37
Τουρκία - Bloomberg
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Bloomberg: Η Τουρκία ετοιμάζει νομοσχέδιο για να διεκδικήσει επίσημα θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Μεσόγειο

08/05/2026 - 15:15
τουρκικό UAV - FIR
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό CN-235 και UAV έκαναν παραβάσεις στο FIR Αθηνών – Mία παραβίαση του εναέριου χώρου από το drone

05/05/2026 - 18:02

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: 1947: Εγκαινιάζεται το στρατόπεδο Μακρονήσου, το οποίο προορίζεται κυρίως για τον εγκλεισμό «ύποπτων στρατιωτικών»

Τραμπ: Κρίσιμη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για τα επόμενα βήματα στο Ιράν – «Στο τραπέζι» η επανέναρξη των επιθέσεων

Παραδόθηκε το υποβρύχιο «Πρωτεύς» S113 ως μουσείο – Δένδιας: «H ναυτική παράδοση δύναμη ευθύνης για το μέλλον» [pics]

Λευκάδα: Η στιγμή της ελεγχόμενης έκρηξης των εκρηκτικών που βρέθηκαν στο θαλάσσιο drone [vid]

Ιμάμογλου: «Σκουπίδια το κατηγορητήριο» – Ξεσπά ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στην δίκη του για «πολιτική κατασκοπεία»

«NATO Tiger Meet 2026»: Παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ η DV Day της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης στον Άραξο [pics, vid]

Τραμπ: «Ηλίθια η απάντηση του Ιράν – Άλλαξαν ξαφνικά γνώμη για το εμπλουτισμένο ουράνιο»

Τουρκία – Συρία: Συνοριακό φυλάκιο μεταξύ των δύο χωρών ανοίγει ξανά μετά από 12 χρόνια

Top News

Λευτέρης Πανταζής: Ο Akylas θα βγει πρώτος στη Eurovision, του κάνω πρόταση να τραγουδάμε του χρόνου μαζί

Χριστίνα Βίδου: Η πρώτη «καλησπέρα» στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, μετά την αποχώρηση της Σίας Κοσιώνη

Η Αμαλία Κωστοπούλου έγινε 29 ετών: Σε ευχαριστώ Θεέ μου για αυτή την γεμάτη και όμορφη ζωή

Σενάρια για εκλογές τον Σεπτέμβριο: Οι πέντε προϋποθέσεις και ο παράγοντας των δικογραφιών

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert