Στροφή της Τουρκίας στα ντόπια προϊόντα! Εμείς τι κάνουμε;

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Ας τα βλέπουν οι Ελληνες κυβερνώντες που ενώ έχουμε τόσα προβλήματα στο ισοζύγιο συναλλαγών, δεν κάνουν τίποτα να στρέψουν τον κόσμο και κυρίως τις δημόσιες υπηρεσίες (όπως πχ οι Ένοπλες Δυνάμεις) να μεγιστοποιούν την χρησιμοποίηση Ελληνικών προϊόντων, σε ανταγωνιστική βάση φυσικά, σε βασικά είδη, όπως προϊόντα διατροφής, ένδυσης, υπόδησης , αναλώσιμα, κλπ, κλπ από ντόπια χέρια, αλλά και υπηρεσίες από ντόπιες επιχειρήσεις: Ο νέος Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, που εκ των πραγμάτων διοικεί μια χώρα με αρκετά καλύτερη οικονομία σε αυτή τουλάχιστον την φάση και με ανεργία περίπου στο ένα τρίτο της ελληνικής, ανήγγειλε τις προάλλες 9 Μεταρρυθμίσεις.

Ξέρετε ποια έχει πρώτη; Την μείωση της εξάρτησης της (τουρκικής) οικονομίας από τις εισαγωγές!

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα, για τον απλά σκεπτόμενο άνθρωπο είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια επιλογή για την χώρα μας θα βοηθούσε σημαντικά στην απασχόληση. Βεβαίως ο απλός πολίτης, που σίγουρα και η μια δεκάρα να του είναι πολύ χρήσιμη, δεν έχει – πάντα – την πολυτέλεια να ψάχνει το MADE IN GREECE, αν και θα έπρεπε να το παλεύει. Όμως οι δημόσιες υπηρεσίες έπρεπε να είναι αυστηρές. Και όταν μερικές φορές έχουν υπάρξει οδηγίες υπηρεσιακές προς αυτή την κατεύθυνση, ο έλεγχος στην εφαρμογή είναι χαλαρός και το πράγμα ξεφεύγει συχνά προς το …εξωτερικό!. Έχουμε παραδείγματα και κάποια στιγμή θα τα παρουσιάσουμε.Ακόμα και σε περιπτώσεις που τα ελληνικά είναι όχι μόνο εφάμιλλα των ξένων αλλά και …φθηνότερα!..

Αλλά ας ολοκληρώσουμε την είδηση που υπήρξε η αφορμή για αυτή την μικρή μας αναφορά στο είδος αυτό του πατριωτισμού που λέγεται »προτιμώ, όταν μπορώ, ντόπια υλικά και υπηρεσίες»!

Τα 9 μέτρα Νταβούτογλου

Σύμφωνα λοιπόν με τον τουρκικό τύπο ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου,ανακοίνωσε εννέα άρθρα που αφορούν την τουρκική οικονομία, τα οποία
και αποτελούν, όπως αναφέρεται, μέρος του νέου σχεδίου δράσης δομικής μεταρρύθμισης της Τουρκίας.

«Στόχος μας είναι η αύξηση του ΑΕΠ της Τουρκίας σε 1.3 τρις δολάρια, η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από 7.9% σε 5.2% και η μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 7% μέσω προγραμμάτων μετασχηματισμού τομέων της οικονομίας από τα τέλη του 2018», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος δε στο σύνολο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, τόνισε ότι αποτελούμενη από 25 άρθρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πρόκειται για την πιο σημαντική μεταρρυθμιστική κίνηση στην ιστορία της τουρκικής Δημοκρατίας.

Οι 9 μεταρρυθμίσεις που αφορούν την οικονομία, όπως ανακοινώθηκαν από τον Τούρκο Πρωθυπουργό, είναι οι εξής :

1. Μείωση της εξάρτησης της οικονομίας από τις εισαγωγές.

2. Εμπορευματοποίηση διαφόρων τομέων της τεχνολογίας κι έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη.

3. Ανάπτυξη τεχνολογίας μέσω δημόσιων συμβάσεων και εγχώρια παραγωγή.

4. Πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας, που θα βασίζεται σε εγχώριες πηγές.

5. Πρόγραμμα βελτίωσης της ενεργειακής παραγωγικότητας.

6. Ορθολογική και παραγωγική χρήση του νερού στη γεωργία, συνυπολογίζοντας την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών.

7. Πρόγραμμα δομικού μετασχηματισμού της βιομηχανίας προϊόντων υγείας.

8. Αναβάθμιση του τουρισμού Υγείας.

9. Πρόγραμμα για αλλαγή του τρόπου μεταφοράς και αποθήκευσης προϊόντων (logistics).

Όχι ότι τα άλλα 8 δεν έχουν την άξια τους, για τις δικές τους συνθήκες και ανάγκες, αλλά δείτε – πάλι – το πρώτο σημείο….