«Συμβουλές» Ερντογάν στον «αξιότιμο Αλεξη»! Τι λέει στον Έλληνα πρωθυπουργό ο Ταγίπ

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

»Παραινέσεις» στον – όπως τον ανέφερε – »αξιότιμο Αλέξη» έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογάν στον Ελληνα Πρωθυπουργό , σε αποκλειστική συνέντευξή του χθες το βράδυ στην κρατική τηλεόραση TRT. 

Οι »παραινέσεις» – παρόλο που εμπεριείχαν ένα »πατερναλιστικό » ύφος που δεν ταιριάζει μεταξύ ηγετών στον δημόσιο λόγο, ανεξάρτητα αν ο ένας είναι Πρωθυπουργός και ο άλλος Πρόεδρος- δεν αφορούσαν τα θέματα αιχμής των ελληνοτουρκικών σχέσεων : Αφορούσαν κυρίως γενικότητες όπως ότι τα μηνύματα που πρέπει να εκπέμπει ένα νέο κόμμα στην εξουσία, να είναι μετριοπαθή και να μην είναι λαϊκιστικά γιατί θα το βρει μπροστά του. Θα μπορούσαν όμως να μην ήταν τόσο »αφ υψηλού», ενώ δεν είναι κομψό να αντιμετωπίζει ως ‘‘πατερούλης’‘ Τσίπρα και Νταβούτογλου…

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποια είναι η εκτίμησή του για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτο κόμμα στις εκλογές που διεξήχθησαν στην Ελλάδα, τόνισε πως η χώρα, την τελευταία περίοδο, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα από οικονομικής πλευράς.

Ο κ. Ερντογάν, αφού επεσήμανε ότι υπάρχει ένα χρέος εκατοντάδων δις ευρώ, είπε ότι σε μία τέτοια κατάσταση οι κυβερνήσεις χάνουν από το κύρος τους και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα κόμμα το οποίο δεν είναι καθόλου δοκιμασμένο, με τα μηνύματα που έδωσε, έτυχε υποστήριξης από το λαό.

Στην συνέχεια ο Τουρκος Πρόεδρος – αποκαλώντας τον κ. Τσίπρα μόνο με το μικρό του όνομα- προέβη στις εξής εκτιμήσεις:

»Ο Αλέξης θα πρέπει να χρησιμοποιήσει και να εκτιμήσει καλά αυτό το θέμα. Εγώ πιστεύω πως στην περίπτωση που προβεί σε καλή εκτίμηση, τότε ο ελληνικός λαός θα του παρουσιάσει μπροστά του και νέες ευκαιρίες. Μόνο που στην περίπτωση ορισμένων μηνυμάτων, το να είναι κανείς περισσότερο επιφυλακτικός και μετριοπαθής θα βοηθήσει ώστε στο μέλλον να μην περιέλθει σε δύσκολη θέση.  

Η πολιτική δεν ανέχεται ευαισθησίες και στην πολιτική θα πρέπει ο λαϊκισμός (populizm) να γίνεται με μέτρο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πολίτες θα αντιδράσουν και θα θέσουν ερωτήσεις.

Για Σημίτη ,Καραμανλή, Παπανδρέου:»Είχαμε σχέσεις πάντα με κάθε κυβέρνηση»

Γράφονται πολλά αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Εγώ δεν αποδέχομαι ούτε αυτά. Εμείς, κινούμενοι από την αρχή της ‘συνέχειας του κράτους’, είχαμε σχέσεις πάντα με κάθε κυβέρνηση. Εμείς συνεργαστήκαμε με την Ελλάδα και με σοσιαλδημοκρατικές εξουσίες και με χριστιανοδημοκρατικές. Εγώ, από την εποχή του Σημίτη μέχρι σήμερα, γνώρισα τους πάντες. Συνεργαστήκαμε και με Παπανδρέου και με Καραμανλή, με όλους. Οι διμερείς μας σχέσεις ήταν πάντα καλές. Εύχομαι και τώρα, ο αξιότιμος Αλέξης και ο αξιότιμος Νταβούτογλου, οι οποίοι είχαν μία ευρεία συζήτηση κατά την επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα, να συνεργαστούν. Πιστεύω ότι θα μεταφέρουμε τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας σε ένα σημείο πολύ πιο ιδανικό και του εύχομαι επιτυχία».

Διαβάστε ακόμη:

Σαμαράς-Τσίπρας σε μια συνάντηση που θα μπορούσε και να ΄χε γίνει!



Πως είδαν την νίκη ΣΥΡΙΖΑ οι Τούρκοι