Ν. Δένδιας: Είναι νωρίς για Χάγη

«Η ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι κοινή, παγκόσμια θέση, προέρχεται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Το ερώτημα εδώ δεν είναι πώς επιλύονται οι διαφορές, είναι πώς δημιουργούνται οι διαφορές. Και η Τουρκία, με την παραβατική της συμπεριφορά, αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί συνεχώς διαφορές με όλους τους γείτονές της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Josep Borrell.

Η τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών έγινε μετά από ερώτηση δημοσιογράφου ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί από τον κ. Δένδια αν ο Ύπατος Εκπρόσωπος διατύπωσε την ίδια θέση με τον εκπρόσωπο τύπου της Κομισιόν, ο οποίος χθες είχε αναφέρει ότι οι διαφορές επιλύονται με διάλογο και διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Δένδιας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίλυση των διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε κάτι τέτοιο».

Ο υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη του συνάντηση με τον κ. Borrell, και λίγο πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, τον ενημέρωσε για τα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας που ανακύπτουν από τις δύο αίολες πρόσφατες συμφωνίες της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης. «Του έκανα μία αναλυτική ενημέρωση και του εξήγησα γιατί αυτά τα memoranda, και μόνο με την ύπαρξή τους, αποτελούν προσβολή των συμφερόντων όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και άλλων χωρών.

Ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, που προέρχονται όχι μόνο από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά κυρίως από την ανάγκη να υπερασπίζουμε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών.

Ρεπορτάζ: Κώστας Αλατζάς