OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με έντονο παρασκήνιο – Καταδίκη και συνέπειες για την Τουρκία θέλει η Ελλάδα

16/10/2020 - 09:08
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το πρώτο βήμα έγινε, αλλά το δεύτερο – και σημαντικότερο – θα κριθεί σήμερα: Η ελληνική πλευρά κατάφερε να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ η τουρκική προκλητικότητα και το θέμα θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση των ηγετών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμένει ότι η συνέπεια της Τουρκίας ως προς τις προκλήσεις και την παραβατική της συμπεριφορά θα πρέπει να οδηγήσει σε… συνέπειες με ευρωπαϊκή «βούλα».

Πρακτικά η Αθήνα αναμένει αφενός να υπάρξει μια ρητή και σκληρή καταδίκη της Τουρκίας και μια λεκτική κλιμάκωση συγκριτικά με το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου. Αφετέρου να τεθεί από τη Σύνοδο Κορυφής ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις κυρώσεις με τις οποίες απειλείται η Άγκυρα και να αποδείξει έτσι η ΕΕ ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτών των κυρώσεων ακόμη και πριν από το Δεκέμβριο που είχε δοθεί στην Τουρκία αρχικά ως προθεσμία, εφόσον η γείτονα επιμείνει σε προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες.

Η προοπτική αυτή, ωστόσο, φαίνεται ότι προσκρούει σε δύο εμπόδια: στην τάση που εκφράζει κυρίως η Γερμανία να κρυφτούν τα «σκουπίδια» κάτω από το χαλί και να μην ανοίξει θέμα κυρώσεων και στη λεγόμενη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών», η οποία προδιαθέτει αρνητικά για την έκβαση της υπόθεσης ακόμη και στην περίπτωση που πράγματι θα οριστικοποιηθούν και θα δρομολογηθούν οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Άγκυρας.

Δείτε ακόμη Μητσοτάκης – Σύνοδος Κορυφής: Επί τάπητος οι απαράδεκτες προκλήσεις της Τουρκίας

Στην πράξη πάντως, η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αποτελεί μεμονωμένο ζήτημα μιας ελληνοτουρκικής διένεξης, αλλά συνιστά ευρύτερο πρόβλημα για τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία – είναι, δηλαδή, ζήτημα ευρωτουρκικό. Και γι’ αυτό ακριβώς, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, θα πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια οι εταίροι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους απέναντι στην Άγκυρα και τις προκλήσεις και παραβατικές συμπεριφορές της.

«Η υπομονή εξαντλήθηκε, γιατί η ΕΕ εξαπατήθηκε από την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά στον AΝΤ1 ο Στέλιος Πέτσας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ερμηνεύει και το λεγόμενο «καρότο και μαστίγιο»: ή να πάρει η Τουρκία την οικονομική ενίσχυση που έχει λαμβάνειν από τις Βρυξέλλες και να συμμορφωθεί με τη διεθνή νομιμότητα ή να υποστεί κυρώσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο διπλωματικός μαραθώνιος της ελληνικής πλευράς και η εκστρατεία πειθούς που έχει ξεκινήσει για το δίκαιο των ελληνικών θέσεων θα συνεχιστούν έως την τελευταία στιγμή, με την παράλληλη προειδοποίηση πως απευθείας διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας δεν μπορεί να υπάρξει υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών, ακόμη και σε επίπεδο διερευνητικών επαφών – το γνωστό «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», δηλαδή, και εν προκειμένω ν’ αποχωρήσει το Oruc Reis.

Δείτε ακόμη: Τελεσίγραφο μίας εβδομάδας από Γερμανία και Γαλλία στον Ερντογάν! «Σταμάτα τις προκλήσεις αλλιώς…»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη ενημέρωσε σχετικά τους ομολόγους του και τους αρχηγούς κομμάτων που ανήκουν στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ να τονίζει πως πρέπει να μπουν όρια στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Αυτό ακριβώς, δηλαδή, που επιδιώκει η ελληνική πλευρά από την ΕΕ και αναμένει την αποτύπωσή του στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Η Αθήνα διαβάζει, εξάλλου, ως «πολύ σημαντική εξέλιξη» τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, οι οποίοι έθεσαν ένα στενό χρονικό περιθώριο στην Τουρκία για να εγκαταλείψει την τακτική των προκλήσεων και να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι δηλώσεις αυτές είναι απόρροια των διπλωματικών κινήσεών τους και τα απτά αποτελέσματα που αυτές φέρνουν, ιδίως δε την επισήμανση ότι πρόκειται για ένα ευρωτουρκικό και όχι για ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα.

Πηγή: Newsit.gr / Αιμίλιος Περδικάρης

Tags: ΕΕΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Related Posts

F-16
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο με 2 οπλισμένα F-16 και 9 παραβάσεις του FIR Αθηνών

12/05/2026 - 17:45
Τουρκικά Στενά
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Άγκυρα απορρίπτει την «ατυχή» ένσταση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τον όρο «Τουρκικά Στενά»

12/05/2026 - 08:48
παραβιάσεις - ATR-72
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

ATR-72: Πέντε παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικό αεροσκάφος στο βορειοανατολικό Αιγαίο

11/05/2026 - 18:37

Διαβάστε Επίσης

Τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο με 2 οπλισμένα F-16 και 9 παραβάσεις του FIR Αθηνών

Ιράν: Στρατιωτικά γυμνάσια των Φρουρών της Επανάστασης στη Τεχεράνη με το βλέμμα σε ΗΠΑ – Ισραήλ

Ο Τραμπ τρολάρει το Ιράν με φωτογραφίες AI από αμερικανικές επιθέσεις σε ιρανικά drones και ταχύπλοα [pics]

Μαρκ Ρούτε: Δηλώνει «εξαιρετικά αισιόδοξος» για το μέλλον του ΝΑΤΟ

ΗΠΑ και Ουκρανία κοντά σε συμφωνία για την συμπαραγωγή drones, μεταδίδει το CBS

Η Ταϊβάν ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ενώ η Κίνα εκνευρίζεται

Ιράν: Εκτελέστηκε ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί για εξέγερση μετά τις διαδηλώσεις του 2022

Το Ιράν διεύρυνε μονομερώς την περιοχή που ορίζει ως τα Στενά του Ορμούζ

Top News

Eurovision 2026: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την εμφάνιση του Akyla στον Α' ημιτελικό που θα γίνει απόψε

Ο δεύτερος «Akylas» στη σκηνή της Eurovision - Ο σωσίας που θα ντουμπλάρει τον καλλιτέχνη

Survivor: Προς οριστική διακοπή το παιχνίδι επιβίωσης μετά τον ακρωτηριασμό του παίκτη στον Άγιο Δομίνικο

Survivor: Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Σταύρος Φλώρος μετά τον ακρωτηριασμό του στον Άγιο Δομίνικο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert