Μέχρι που μπορεί να φθάσει η αλληλεγγύη μας στη Τουρκία έναντι της Συρίας;

Η φωτιά που σιγοκαίει μεταξύ Τουρκίας και Συρίας δεν αποκλείεται να φουντώσει ανά πάσα στιγμή. Τα “θερμά επεισόδια” είναι πια καθημερινά και ο φόβος μιας σοβαρής ανάφλεξης είναι πολύ μεγάλος.

Το ΝΑΤΟ μέσω του γγ Ρασμούσεν εξέφρασε την υποστήριξή του στη Τουρκία, λέγοντας ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Άγκυρα.

Λίγες ώρες μετά απ΄ αυτή τη δήλωση ο ΥΠΕΞ Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντούσε τον Τούρκο ομόλογό του Α.Νταβουτογλου και εξέφραζε την ελληνική αλληλεγγύη προς τη Τουρκία:

“Συζητήσαμε φυσικά και για τις περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Μέση Ανατολή και πιο συγκεκριμένα στη δραματική κατάσταση στη Συρία και την επικίνδυνη κλιμάκωση που παρακολουθούμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Η Ελλάδα το έκανε ήδη και στο ΝΑΤΟ, αλλά και σήμερα εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμμαχίας”, δήλωσε ο κ.Αβραμόπουλος.

Μέχρι που μπορεί να φθάσει αυτή η αλληλεγγύη σε μια χώρα που είναι τυπικά σύμμαχος του ΝΑΤΟ ,αλλά που ουσιαστικά αποτελεί τη κύρια απειλή για την Ελλάδα;

Ασφαλώς δεν υπάρχει ενδεχόμενο “στρατιωτικής” αλληλεγγύης σε περίπτωση που όλα πάνε στραβά μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Το ΝΑΤΟ βέβαια αν τηρήσει τα όσα λέει θα ζητήσει τη “συνεργασία” μας και την “συνδρομή” μας. Κι εκεί τα πράγματα θα δυσκολέψουν όχι μόνο γιατί θα κληθούμε να στηρίξουμε την Τουρκία, αλλά κι επειδή θα πρέπει επί της ουσίας να πάρουμε θέση εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, το οποίο μέχρι τώρα μπορεί φραστικά να καταδικάζουμε,αλλά δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι η κατάρρευσή του μας εξυπηρετεί.