OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Συρίγος: Τι είπε περί «παρωχημένων διατάξεων» στη Συνθήκη της Λωζάνης και τι απαντά στον Στέφανο Κασσελάκη [vid]

03/01/2024 - 12:49
Συρίγος
Share on FacebookShare on Twitter

Φωτιές άναψε ο καθηγητής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος, όταν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης χαρακτήρισε διατάξεις τις Συνθήκης της Λωζάνης ως «παρωχημένες».

Ο κ. Συρίγος είπε χαρακτηριστικά πως μόνον το 3% της Συνθήκης της Λωζάνης εξακολουθεί να έχει αξία σήμερα. Ανέφερε μάλιστα ως παραδείγματα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάνης που προσδιορίζουν τον αριθμό των οπλοπολυβόλων Lewis του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που δύνανται να υπάρχουν ανά 100 κατοίκους ενός ελληνικού νησιού.

Κατόπιν των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, ο κ. Συρίγος επανήλθε και με ανάρτησή του επιχείρησε να διευκρινίσει τι εννοούσε, παραθέτοντας όλο το επίμαχο απόσπασμα της τηλεοπτικής συνέντευξής του.

Για τρίτη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο η ακροδεξιά με τα διάφορα προσωπεία της (από ιστοσελίδες μέχρι τρολ) παρερμηνεύει και διαστρεβλώνει ενσυνειδήτως δηλώσεις μου προκειμένου να απαξιώσει την εκφορά του λόγου μου για εθνικά θέματα.
Ανέφερα https://t.co/ABGWWmKmCy
#Συριγος pic.twitter.com/1cahBPpDoe

— Angelos Syrigos (@AngelosSyrigos) January 2, 2024

Στις αντιδράσεις προστέθηκε και μια ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, που λίγο πριν τα μεσάνυχτα της τρίτης, 2/1/2024, χαρακτήρισε «δώρο στον Ερντογάν» τις δηλώσεις του κυρίου Συρίγου, σημειώνοντας πως «η Πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Πλάι σε έναν Ερντογάν που προσπαθεί εδώ και καιρό να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήρθε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Συρίγος να υπερθεματίζει ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη και το 97% της δεν έχει καμία αξία»!

Όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Ερντογάν, τα «δεν…

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) January 2, 2024

Συρίγος: Δεν μίλησα για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης

Στην ανάρτηση Κασσελάκη απάντησε μέσω της ΕΡΤ και της εκπομπής «Συνδέσεις» ο κ. Συρίγος λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είναι κάτι που ξεκίνησε από την ακροδεξιά και με έκπληξη είδα ότι το παίρνει και ο κ. Κασελάκης. Δηλαδή οι σύμβουλοι του κ. Κασελάκη το έδωσαν. Δεν μίλησα ποτέ για αναθεώρηση της συνθήκης. Είπα ότι είναι παρωχημένη, διότι το μόνο που μας ενδιαφέρει από τη Συνθήκη της Λωζάνης, όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, είναι οι διατάξεις περιορισμού συνόρων. Το θέμα των παρωχημένων διατάξεων είναι κάτι αυτονόητο. Είναι ένα κείμενο 101 ετών. Καταρχάς έχει διατάξεις για το πώς θα πληρώσουμε το οθωμανικό χρέος. Παίζει ρόλο πώς θα πληρώσουμε το οθωμανικό χρέος στο σήμερα; Έχει διατάξεις για το πώς θα γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων, τι θα γίνει με τα συμμαχικά νεκροταφεία, τι θα γίνει με τις εταιρείες οι οποίες είχαν συμβόλαια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όλα αυτά είναι νεκρά, είναι περασμένα. Την αναθεώρηση την προσέθεσε ο κ. Κασσελάκης και η εφημερίδα Δημοκρατία».

«Από το 1995 και μετά, έχουμε εξαιρέσει ρητώς από την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θέματα που σχετίζονται με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών δεν τα συζητάμε βάσει των διατάξεων. Θεωρούμε ότι είναι εθνικό μας θέμα» τόνισε ακόμη ο κ. Συρίγος.

Επιπλέον με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Συρίγος «αντεπιτέθηκε» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «Οι Τούρκοι δεν θεωρούν παρωχημένες τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης για την αποστρατικοποίηση των ανατολικών νησιών του Αιγαίου και ούτε επιζητούν να τις αλλάξουν».

Αγαπητέ πρόεδρε @skasselakis , πείτε σε αυτούς που σας συμβουλεύουν ότι:
1. Οι Τούρκοι δεν θεωρούν παρωχημένες τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης για την αποστρατικοποίηση των ανατολικών νησιών του Αιγαίου και ούτε επιζητούν να τις αλλάξουν. pic.twitter.com/3DlOWhcA3j

— Angelos Syrigos (@AngelosSyrigos) January 3, 2024

Tags: ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ

Related Posts

ATR-72 - παραβιάσεις
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό ATR-72 έκανε 1 παράβαση και 2 παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο βορειοανατολικό Αιγαίο

21/01/2026 - 17:47
Τουρκία - Αθήνα
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Συνάντηση υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα: Στο επίκεντρο οι διμερείς σχέσεις

20/01/2026 - 18:19
Μητσοτάκης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα επιδιώκω πάντα καλές σχέσεις με την Τουρκία – Η Γροιλανδία ανήκει στη Δανία»

19/01/2026 - 21:24

Διαβάστε Επίσης

Ο Τραμπ «παίρνει πίσω» τις απειλές για τους δασμούς σε ευρωπαϊκές χώρες για τη Γροιλανδία – «Είμστε κοντά σε συμφωνία»

Ουκρανία: «Στο έλεος» του ψύχους το Κίεβο – Σχεδόν το 60% της πόλης χωρίς ρεύμα

«Συμβούλιο Ειρήνης» Τραμπ: Η Γερμανία δεν θα ενταχθεί «στην τρέχουσα μορφή του» – «Ναι» από μουσουλμανικές χώρες

Συρία: Η CENTCOM αναλαμβάνει την μεταφορά των τζιχαντιστών από τη φυλακή που κατέλαβε η Δαμασκός από τους Κούρδους

Γροιλανδία: Η Δανία έστειλε την πιο επίλεκτη μονάδα του στρατού της – Και γαλλική φρεγάτα στα ανοιχτά του νησιού

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν θα ενσωματώσουν τα ενεργειακά τους συστήματα στην «Διαδρομή του Τραμπ» στο νότιο Καύκασο

Συρία: 7 στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη σε εργαστήριο πυρομαχικών – Οι SDF διαψεύδουν την εμπλοκή τους

Meteor: Η Γερμανία παρήγγειλε περισσότερους πυραύλους αέρος – αέρος για τα μαχητικά της

Top News

Κακοκαιρία: Εικόνες καταστροφής στη Γλυφάδα - Ορμητικά νερά παρέσυραν αυτοκίνητα και κάδους, εγκλωβισμένοι επιβάτες σε λεωφορεία

Σχολεία ανοιχτά την Πέμπτη στην Αττική αποφάσισε η Περιφέρεια

Κακοκαιρία: Μαγικές εικόνες στην Ελάτη Τρικάλων με το χιόνι να ξεπερνά τα 70 εκατοστά - Θάφτηκαν αυτοκίνητα

Δημοσκόπηση Pulse: 16,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ - Πρώτο από τα υπό ίδρυση κόμματα αυτό της Μαρίας Καρυστιανού

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert