Τα αποτελέσματα της επίσκεψης Πούτιν στην Τουρκία

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Για δυόμισι ώρες ο Πούτιν και ο Ερντογάν συνομιλούσαν, στο παλάτι Ντολμάμπατχσε της Κωνσταντινούπολης, με θέα το Βόσπορο με βασικό θέμα τη Συρία και τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Στο θέμα της Συρίας, πάντως οι δυο ηγέτες, συμφώνησαν πως διαφωνούν. Η Τουρκία φαίνεται πως προσπαθεί να πείσει τη Ρωσία, για μια εναλλακτική φόρμουλα για το μέλλον του καθεστώτος Άσαντ.

Μπορεί η επίσκεψη του ρώσου προέδρου να ήταν «ανεπίσημη» καθώς ο λόγος που επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη ήταν η συμμετοχή του στο «Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας», όμως ο βασικός λόγος ήταν η συνάντηση του με τον τούρκο πρωθυπουργό. Πάντως στην επίσκεψη του στο Ντολμάμπαχτσε, ο Πούτιν έδειχνε να «βασανίζεται » από τους πόνους στην πλάτη.

Στην συνέντευξη Τύπου των δυο ηγετών , ο Ερντογάν δήλωσε πως «σκοπός και των δυο χωρών είναι να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Συρία. Οι υπουργοί Εξωτερικών θα εργαστούν περισσότερο στο θέμα αυτό για να βρεθεί αποτέλεσμα» μια δήλωση που έδειξε το χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε τη διαφωνία του για την τοποθέτηση αντιαεροπορικού συστήματος Patriot του ΝΑΤΟ, το οποίο το χαρακτήρισε «πεπαλαιωμένο σύστημα το οποίο δεν είναι το καλύτερο στον κόσμο » και τόνισε πως « με την τοποθέτηση του αυξάνεται η πρόκληση στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Ξέρετε πως λένε πως σε περίπτωση «που στην αρχή του έργου υπάρχει ένα όπλο κρεμασμένο στον τοίχο, στο τέλος του έργου εκείνο το όπλο κάποια στιγμή θα πυροβολήσει» στέλνοντας μήνυμα μέσω των λεγομένων του Τσέχωφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος πάντως τόνισε πως η Δαμασκός δεν είναι σε θέση να επιτεθεί σε κανέναν από τους γείτονες της και διαβεβαίωσε πως η Συρία δεν μπορεί να κάνει καμία πυρηνική επίθεση, «καθώς δεν διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο αλλά ούτε έχει τη σχετική τεχνολογία». Ο Πούτιν, για να εξηγήσει τη διαφωνία του με τη θέση της Τουρκίας στο θέμα της Συρίας, έδωσε το παράδειγμα της Λιβύης μετά την ανατροπή του Καντάφι « καθώς φτάσαμε στο σημείο το θάνατο του Αμερικανού πρέσβη. Εμείς φοβόμαστε το τι θα συμβεί στο μέλλον στη Συρία, αυτό που ανησυχούμε είναι το τι θα συμβεί στο μέλλον. Σε διαφορετική περίπτωση δεν είμαστε οι δικηγόροι του καθεστώτος της Συρίας όμως με την Τουρκία έχουμε διαφωνία στο θέμα του μέλλοντος της Συρίας» τόνισε.

Στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Σεργκέι Λαβρόβ. Πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η Τουρκία ζητά τη στήριξη της Μόσχας για την ανατροπή του ΄Ασαντ και έχει ηδη προτείνει κάποια ονόματα διαδόχων του. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Μόσχα παραμένει επιφυλακτική στο θέμα και όπως φαίνεται προσπαθεί να κερδίσει χρόνο καθώς δεν επιθυμεί την ανατροπή του Άσαντ στην παρούσα φάση..

Εντύπωση προκάλεσε πως οι δυο ηγέτες δεν αναφέρθηκαν καθόλου στο θέμα του αεροσκάφους των Αερογραμμών της Συρίας, που εκτελούσε το δρομολόγιο Μόσχας-Δαμασκού, όπου 15 Οκτωβρίου η Άγκυρα το είχε υποχρεώσει να προσγειωθεί και είχε κατασχέσει μέρος του φορτίου του , όπου κατηγορούσε τη Ρωσία πως έστελνε στρατιωτικό υλικό στη Συρία. Μετά από το γεγονός αυτό ο Πούτιν είχε ανακοινώσει την αναβολή του ταξιδιού του στην Τουρκία όπου θα πραγματοποιούνταν στις 19 Οκτωβρίου. Οι επίσημοι λόγοι ήταν η υγεία του ρώσου προέδρου όμως όλοι είχαν καταλάβει πως επικρατούσε ένταση ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ

Στον διπλωματικό τομέα οι σχέσεις δεν είναι στο καλύτερο επίπεδο, όμως στον ενεργειακό και οικονομικό τομέα Τουρκία και Ρωσία έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη συνεργασία. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως ήδη ξεκίνησε η μεταφορά κεφαλαίων προς την Τουρκία από την ρωσική εταιρεία Rosatom, για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, στην περιοχή Άκκουγιου. Η ρωσική εταιρεία έστειλε 1.5 δισ δολάρια για να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, όπως δήλωσε ο Ερντογαν και ο προϋπολογισμός του έργου που θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο από τη Ρωσία, ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Πούτιν, ανακοίνωσε πως 100 επιστήμονες από την Τουρκία εκπαιδεύονται στην Ρωσία, πάνω στην πυρηνική ενέργεια.

Παράλληλα ανακοινώθηκε πως η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης φυσικού αερίου της Ρωσίας, μετά τη Γερμανία. Και ο αγωγός αερίου μέσω της Βουλγαρίας αλλά και ο αγωγός «Βlue Stream», ο οποίος μεταφέρει αέριο από την Ρωσία στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας θεωρούνται σημαντικά σχέδια που η Μόσχα θέλει να επεκτείνει ακόμη περισσότερο. Πληροφορίες αναφέρουν για σχέδια μελλοντικής επέκτασης αυτών των αγωγών, προς την Μέση Ανατολή. Αυτό το θέμα ο Πούτιν δεν το παραβλέπει αλλά αποφεύγει να χαρακτηρίσει την Τουρκία ως «ενεργειακό κόμβο». « Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα για τη μεταφορά αερίου αλλά έχουμε ολοκληρώσει το σχέδιο μας για το North Stream, ( μεταφέρει αέριο στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία)όπως τελειώνει και ο South Stream για την μεταφορά του αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Ευρώπη» δήλωσε ο ίδιος.

Πάντως οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δυο χώρες έχουν ξεπεράσει τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012 και σύμφωνα με τον Ερντογάν «στόχος είναι τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.»
Εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως τουρκικές εταιρείες την τελευταία δεκαετία έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή 1400 έργων και κτιρίων στη Ρωσία σε έργα προϋπολογισμού 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το επικίνδυνο «πυραυλικό παιχνίδι» της Τουρκίας. Ανάλυση-BINTEO

Χερσαίο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη. Τι σημαίνει. Ανάλυση

ΒΙΝΤΕΟ: Ο ΥΕΘΑ, ο Οτσαλάν,το PKK και οι «καρατομήσεις» στο Πολεμικό Μουσείο