Τα «Ματωμένα Χώματα» της Σωτηρίου «πονάνε» βουλευτή του Ερντογάν

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Σε ενδο-τουρκική, κομματική διαμάχη έμπλεξαν θερμοκέφαλοι γείτονες το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα της – καταγόμενης από την περιοχή Σμύρνης – Διδούς Σωτηρίου »Ματωμένα χώματα», που αναφέρεται στη ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και στη Μικρασιατική Καταστροφή. 

Το θέμα ανέδειξε βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ (του Ερντογάν) που καταφέρθηκε εναντίον του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP – την αξιωματική αντιπολίτευση δηλαδή – καθώς δήμαρχος της περιοχής Σιρίντζε της Σμύρνης που πρόσκειται σε αυτό, έχει μοιράσει το βιβλίο ως πολιτιστικό δώρο και το ανέβασε ως θεατρικό!

Τι ισχυρίζεται ο βουλευτής του ΑΚΡ

Η εφημερίδα Bugun λοιπόν, αναφέρει ότι ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ , κ. Σελτσούκ Οζντάγ, είπε: »Η Διδώ Σωτηρίου είχε ζήσει στην περιοχή Σιρίντζε του Σελτσούκ της Σμύρνης και είχε γράψει το βιβλίο »Ματωμένα χώματα». Το βιβλίο αυτό -πρόσθεσε -κέρδισε το  βραβείο φιλίας Ελλάδας-Τουρκίας »Αμπντί Ιπεκτσί» το 1982 . Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας αναφέρεται στην κατάσταση πριν από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας και μετά. Στο βιβλίο υπάρχουν ύβρεις κατά του Ατατούρκ, του τουρκικού στρατού και κατά των κατοίκων της Μαγνησίας, της Σμύρνης και του Μπαλικεσίρ. Δήθεν εμείς – συνέχισε- παίρνοντας 40.000 Ρωμιούς τους μεταφέραμε στην πεδιάδα Γκεντίζ της Μαγνησίας και τους σφάξαμε. Επίσης γράφει ότι πριν τους σφάξουμε, τους βιάσαμε. Ακόμα αναφέρεται ότι πριν να τους σφάξουμε, κόψαμε τις θηλές των γυναικών και κάναμε κομπολόγια. Το βιβλίο αυτό, ο Δήμος του Σελτσούκ από το CHP το μοίρασε ως πολιτιστικό δώρο. Και τώρα το μετέτρεψε σε θεατρικό έργο. Δυστυχώς τα μέλη του κόμματος CHP, το οποίο ιδρύθηκε από τον Ατατούρκ, δεν μπορούν να κατακρίνουν τη Διδώ Σωτηρίου, διότι ήταν μέλος του Κουμμουνιστικού Κόμματος και δε μιλούν για τις ύβρεις αυτές».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Haberturk – στην πρώτη σελίδα! - και με τον τίτλο «Τα μέλη του CHP να το δηλώσουν αντρίκια» και γράφει ότι ο  κ. Σελτσούκ Οζντάγ, είπε πως Δήμοι των επαρχιών στη Σμύρνη διανέμουν το βιβλίο της Διδούς Σωτηρίου στο οποίο αναφέρεται υβριστικά στους Τούρκους και πρόσθεσε : »Μετατρέψατε το βιβλίο αυτό σε θεατρικό έργο, ενώ περιείχε ύβρεις κατά του Ατατούρκ και του τουρκικού στρατού. Εκείνο που περιμένω από το CHP είναι να προβεί άμεσα και αντρίκια σε μία δήλωση σχετικά με το θέμα».

Το μυθιστόρημα

Να θυμίσουμε ότι τα »Ματωμένα χώματα» είναι ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα της Διδούς Σωτηρίου. Εκδόθηκε το 1962 και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (μεταξύ των οποίων αγγλικά, βουλγαρικά, εσθονικά, γαλλικά, γερμανικά κ.α.). Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο έχει κυκλοφορήσει σε περισσότερα από 400.000 αντίτυπα.
Στο βιβλίο περιγράφεται η ζωή του Μανώλη Αξιώτη ο οποίος έζησε στ’ Αμελέ Ταμπούρια (»Τάγματα Εργασίας») του ’14-’18, αργότερα έγινε φαντάρος του ελληνικού στρατού και στη συνέχεια έζησε την καταστροφή της Μ.Ασίας, την αιχμαλωσία και την προσφυγιά.

Αναφέρεται στη ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και στη Μικρασιατική Καταστροφή.
Διασκευάστηκε για την τηλεόραση και προβλήθηκε από το κανάλι Alpha το 2008.Το 2001 η Εταιρία Ελλήνων Συγγραφέων καθιέρωσε προς τιμήν της το βραβείο Διδώ Σωτηρίου, το οποίο απονέμεται «σε ξένο ή Έλληνα συγγραφέα που με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα».
Τα βραβεία της 
Η Διδώ Σωτηρίου έχει λάβει τα εξής βραβεία:
• Βραβείο Ελληνοτουρκικής Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί (1983)
• Βραβείο Ελληνοτουρκικής Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί (1985)
• Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (1989)
• Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1990)
• Βραβείο του Ελληνικού Ινστιτούτου της Αγγλίας (1993)
• Βραβείο από τον τότε πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο με το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής (1996)
• Βραβείο από τον τότε πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζάκ Σιράκ με το παράσημο Commandeur De l’Ondre Du Merite