Tελείωσε το «εμπάργκο» του Ισραήλ στην Τουρκία

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Κίνηση εντυπωσιασμού από το Ισραήλ προς την Τουρκία, καθώς το Τελ Αβίβ παρέδωσε τα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποıήσης .

Τα συγκεκριμένα συστήματα θα έπρεπε να είχαν παραδοθεί από το 2011 στην Άγκυρα όμως το Ισραήλ είχε εφαρμόσει ένα «άτυπο εμπάργκο» μετά την αποστολή του πλοίου Μαβί Μαρμαρά από την Τουρκία στη Γάζα και την εισβολή ισραηλινών κομάντος σ’αυτό.

Η Τουρκία έναντι 1.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε αγοράσει από τις ΗΠΑ τα τέσσερα αεροσκάφη . Είχε δώσει στο Ισραήλ το έργο για την προμήθεια των ηλεκτρονικών συστημάτων του αεροσκάφους. Το Τελ Αβίβ είχε παραδώσει τα συστήματα για τα δυο αεροσκάφη και με το ξέσπασμα της κρίσης του «Μαβί Μαρμαρα» η παράδοση των δυο είχε «παγώσει».

Σύμφωνα με την τουρκικη εφημερίδα Zaman το Ισραήλ ηδη έστειλε τα ηλεκτρονικά συστήματα στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI) τα οποία θα τοποθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προμήθειας  είχε παρουσιάσει καθυστέρησης τριών ετών και οι γείτονες μας τονίζουν πως με τα τέσσερα αυτά αεροσκάφη θα μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τον εναέριο τους χώρο και όχι μονο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Τούρκοι «ακούν συγνώμη» του Ισραήλ για το Μάβι Μαρμαρά. Αλλαγή δεδομένων;

Υποθαλάσσιος αγωγός Τουρκίας-Ισραήλ. Επιμένουν οι τούρκοι