Tετ α τετ Οτζαλάν με τον διοικητή της ΜΙΤ

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

    Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με τον Οτζαλάν, για εξεύρεση λύσης στο Κουρδικό ζήτημα και την οριστική εκεχειρία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal, o διοικητής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακαν Φινταν, επι δυο ημέρες συνομίλησε με τον Οτζαλαν και έμεινε στη νήσο Ιμραλι, οπου βρίσκεται φυλακισμένος ο Κούρδος ηγέτης . Οι δυο άνδρες φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει στις βασικές αρχές της πιθανή εκεχειρίας. Αρχικά θα αρθεί η απομόνωση του Οτζαλάν. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με μια επιτροπή της ΜΙΤ με τον Κούρδο ηγέτ.
    Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται μια μεγάλη ομάδα αντιπροσωπεία Κούρδων, ανάμεσα τους πολλοί βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας να επισκεφθεί τον Οτζαλάν. Στη συνάντηση τους με τον Κούρδο ηγέτη ενδέχεται, να υπάρξει ένα μήνυμα εκεχειρίας προς τους αντάρτες του PKK.
    Ο Φιντάν φέρεται να έχει μεταφέρει την πρόθεση της κυβέρνησης Ερντογάν στον Οτζαλάν , όπου θα δοθεί ελευθερία της εκμάθησης και χρήσης της Κουρδικής γλώσσας στα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες στη νοτιοανατολική Τουρκία, αυξημένες αρμοδιότητες στους δήμους της περιοχής αλλά και ασυλία σε πολλά μέλη του PKK.
   Στην Τουρκία δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της εξορίας του Οτζαλάν και κάποιων υψηλόβαθμων στελεχών του PKK, σε κάποια ουδέτερη χώρα.
Στόχος των συνομιλιών είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2013 να έχει επιλυθεί το Κουρδικό ζήτημα, αν δεν υπάρξουν προβοκάτσιες και από τις δυο πλευρές.