«Θρίλερ» στην Κυπριακή ΑΟΖ: Σταθερό το γεωτρύπανο – Αρχίζει το Εθνικό Συμβούλιο

Συνεχίζεται το «θρίλερ» στην Κυπριακή ΑΟΖ με τη Λευκωσία να εντείνει τα διπλωματικά αντίμετρα ενώ στις 09.30 αναμένεται να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κυπριακής κυβέρνησης  μιλώντας στο OnAlert διέψευδε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που μεταδιδόταν από μέσα ενημέρωσης της Μεγαλονήσου  κατά τις οποίες έχει απενεργοποιήσει τα συστήματα πλήρους σταθεροποίησης του, που ήταν σε λειτουργία από το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου, διακόπτωντας την πορεία του προς τον στόχο «Σουπιά».

Ωστόσο η ίδια πηγή ενημέρωσης υπογράμμιζε στο OnAlert ότι εάν συνεχιστεί και μετά την Παρασκευή το ιδιότυπο «μπλόκο» της Άγκυρας με τα στρατιωτικά γυμνάσια η Ιταλική ΕΝΙ «δεν πρόκειται να περιμένει επ’άπειρον» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά Ταυτόχρονα όμως ο κυβερνητικός αξιωματιούχος, αφού αναγνώριζε ότι μια αναβολή της γεώτρησης στον στόχο «Σουπιά» θα αποτελούσε αρνητική εξέλιξη αλλά ταυτόχρονα εξέπεμπε ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα.

«Εάν αναβληθεί η συγκεκριμένη γεώτρηση δεν αναβάλλεται το ενεργειακό μας πρόγραμμα. Θα είναι σίγουρα μια αρνητική εξέλιξη αλλά το ενεργειακό μας πρόγραμμα δεν αναστέλλεται.» Όπως τόνισε στις διπλωματικές διαβουλεύσεις των προσεχών 24ωρων, με αποκορύφωμα την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης Παρασκευής, η Κύπρος προσδοκά σε μια θετική εξέλιξη καθώς επίσης σε ένα πιο σαφές και σίγουρα πιο αποφασιστικό μήνυμα των συμμάχων και ειδικότερα από Γαλλία – Ιταλία. 

Από την άλλη απέρριπτε μερικώς την κριτική που ασκείται για την χαλαρή, Ιταλική στάση, έναντι των Τουρκικών απειλών στην Κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος δεν επεδίωκε μια στρατιωτικοποίηση της γεωτρητικής διαδικασίας, σημειώνοντας ωστόσο με νόημα: «Σίγουρα θα μπορούσε να υπάρξει και μια πιο δυνατή αντίδραση από την Ιταλία αλλά να δουμε και πως θα εξελιχθεί.»