Τι είπαν Γεραπετρίτης και Φιντάν: Στο τέλος του έτους η πρώτη αποτίμηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου – Έκλεισαν οι συναντήσεις ΥΦΥΠΕΞ

Του Κώστα Αλατζά

Με πυκνές πολιτικές επαφές και συνεργασίες υπηρεσιακών παραγόντων, με στόχο τη σύνταξη παραδοτέων εκθέσεων η αποτίμηση των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στα τέλη του έτους, θα διεξαχθεί η πρώτη φάση του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Σε αυτόν τον οδικό χάρτη για τη νέα ελληνοτουρκική προσέγγιση κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν στη χθεσινή τους συνάντηση στην Άγκυρα. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν ανοιχτά για όλα τα θέματα, χωρίς όμως να υπεισέλθουν στον πυρήνα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο OnAlert, υπήρξε ειλικρινή διάθεση για την προώθηση του διαλόγου με στόχο την επίλυση των διαφορών  στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, κάτι το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στη συνάντηση  Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Στη χθεσινή τους συνάντηση οι δύο υπουργοί οι οποίοι με  εντολή του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου έχουν αναλάβει να διατηρήσουν το φιλικό κλίμα και να προωθήσουν τον διάλογο, συμφώνησαν επίσης ότι αυτό θα το διασφαλίσουν «με παρεμβάσεις από τα άνω προς τα κάτω». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο  Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του κ. Φιντάν ότι για να προχωρήσει η ελληνοτουρκική προσέγγιση θα πρέπει να σταματήσουν οι επιθετικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας και να ενδυναμωθεί η συνεργασία στο μεταναστευτικό ζήτημα που επηρεάζει το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο Χακάν Φιντάν υποσχέθηκε στον Γιώργο Γεραπετρίτη ότι θα υπάρξει συνεργασία για την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Έκλεισαν οι συναντήσεις υφυπουργών Εξωτερικών στην Αθήνα 16 και 17 Οκτωβρίου

Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο  επόμενος σταθμός του νέου οδικού χάρτη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι η Αθήνα. Στις 16 Οκτωβρίου αναμένεται να συναντηθούν η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου η οποία θα έχει από ελληνικής πλευράς την ευθύνη του πολιτικού διαλόγου, με τον Τούρκο ομόλογό της, Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Όπως σας έχει ενημερώσει το OnAlert, οι συνομιλίες στο επίπεδο του πολιτικού διαλόγου οι οποίες θυμίζουν τις διερευνητικές επαφές προηγούμενων ετών θεωρούνται οι πιο κρίσιμες από τις επαφές και συνεργασίες που θα αναπτυχθούν στα άλλα δύο επίπεδα: ζητήματα χαμηλής πολιτικής και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Η πορεία του πολιτικού διαλόγου θα καθορίσει αν οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε μια κοινή βάση για την επίλυση των διαφορών μέσω της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στις 17 Οκτωβρίου, την επομένη της συνάντησης Παπαδοπούλου- Ακτσαπάρ,  ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Κώστα Φραγκογιάννη για την προώθηση της θετικής ατζέντας. Ο διάλογος σε αυτό το επίπεδο αφορά μία γκάμα θεμάτων που αφορούν την οικονομία, το εμπόριο, τις συγκοινωνίες και άλλους τομείς συνεργασίας.

Τι γίνεται με τα ΜΟΕ

Αυτό που δεν έχει καθοριστεί ακόμη είναι πότε θα ξεκινήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Η διαδικασία αφορά στις ηγεσίες των υπουργείων Άμυνας. Την περασμένη εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών μία ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, για το περιεχόμενο και την εξέλιξη των ΜΟΕ που επιχειρήθηκαν στο παρελθόν, η οποία όμως έγινε ενόψει της επίσκεψης του κ. Γεραπετρίτη στην Άγκυρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι ο νέος ελληνοτουρκικός διάλογος περιλαμβάνει τρία επίπεδα (πολιτικός διάλογος, ΜΟΕ, προώθηση θετικής ατζέντας), στο επίπεδο των ΜΟΕ δεν μετέχει ως ώρας η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας. 

Φωτογραφία Reuters