Τι περιμένει να πάρει η Τουρκία από το ταξίδι Νταβούτογλου στην Αθήνα

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Ουσιαστικά μόνο για  το τέμενος στην Αθήνα – που έχει ήδη δρομολογηθεί από την ελληνική κυβέρνηση – και για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, αναμένει πρόοδο ο τουρκικός τύπος σε σχέση με την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Ελλάδα, που ήδη ξεκίνησε.

Στην αντζέντα υπάρχει φυσικά, γράφει ο τύπος και το Κυπριακό, αλλά από τα όσα παρατίθενται δεν φαίνεται να βλέπουν κάποια πρόοδο. Αισθηση του έχει κάνει και το σχέδιο ασφαλείας από την ΕΛΑΣ.

 Οι προσδοκίες τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Άγκυρα, είναι περιορισμένες, γράφουν πολλές εφημερίδες της γείτονος. Στη συνάντηση Κορυφής αναμένεται το υπ’αριθμ. 1 θέμα να είναι η Κύπρος. Στην ελληνική πρωτεύουσα η προσδοκία από τις συνομιλίες είναι να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του κατάλληλου κλίματος για να παρακαθίσει και πάλι η Κυπριακή Κυβέρνηση στο τραπέζι των συνομιλιών, από το οποίο είχε αποσυρθεί, μετά την αποστολή του ερευνητικού Μπάρμαρος. Η »ε/κ διοίκηση» αναφέρουν για την επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών ζητάει να αποσυρθεί το ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayreddin Pasa από την ΑΟΖ.
Βεβαιως να θυμίσουμε εδώ αυτό είναι λίγο πολύ γνωστό από την κίνηση της Άγκυρας μόλις προχθές να βάλει το Τουρκικό ΓΕΕΘΑ να κλείσει το θεμα της αποχώρησης του Μπαρμαρός, όπως ζητάει η Ελλάδα και η Λευκωσία για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες,- κάτι που ανέδειξε το ONALERT.GR

Συγκεκριμένα, το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας γνωστοποίησε προχθές ότι »η φρεγάτα TCG Gaziantep του Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων συνεχίζει να παράσχει προστασία και υποστήριξη στο πλοίο Barbaros, το οποίο συνεχίζει τις έρευνες φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου».Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας γνωστοποίησε, επίσης,ταυτόχρονα ότι »η φρεγάτα TCG Bartin παρακολουθεί σε απόσταση 8 χιλιομέτρων το πλοίο SAIPEM 1000 με σημαία Μπαχάμες, το οποίο πραγματοποιεί έρευνες φυσικού αερίου για λογαριασμό της »Ε/Κ» Διοίκησης (σ.σ. εννοεί τη Κυπριακή Δημοκρατία)».

Και αφού αναφέρουν τις εκτιμήσεις τους για το κυπριακό, οι τουρκικές εφημερίδες συνεχίζουν ότι στην Άγκυρα γίνεται λόγος για την πιθανότητα πραγματοποίησης κάποιων βημάτων για το τέμενος στην Αθήνα και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής.

»Απαγόρευση επί 33 ώρες για εκδηλώσεις στην Αθήνα»

Η Hurriyet,με τον τίτλο »Συναγερμός στην Αθήνα για τον Νταβούτογλου», γράφει ότι η Ελληνική Αστυνομία έλαβε έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και των 10 υπουργών του.
Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα στις 06:00 μέχρι αύριο στις 15:00 απαγορεύτηκε οποιαδήποτε εκδήλωση στη διαδρομή από το αεροδρόμιο της Αθήνας μέχρι το κέντρο της πόλης και σε πολλές κεντρικές λεωφόρους. δηλαδή επί 33 ώρες, θα κλείσουν την κυκλοφορία κατά διαστήματα. Υπογραμμίζεται πως παρόμοια μέτρα είχαν ληφθεί κατά την επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα. Η Milliyet αναφέρεται στα ίδια πιο περιληπτικά με τον τίτλο  »Απαγόρευση επί 33 ώρες για εκδηλώσεις στην Αθήνα για την επίσκεψη του Νταβούτογλου».

Διαβάστε τα τελευταία νέα της επίσκεψης Νταβούτογλου στην Αθήνα εδώ…