Την Πέμπτη η Άγκυρα αποφασίζει για το αεροπλανοφόρο

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

      Η Τουρκία φαίνεται πως ξεκινά άμεσα την κατασκευή του πρώτου αεροπλανοφόρου-ελικοφόρου το οποίο θα ενταχθεί στο τουρκικό πολεμικό Ναυτικό.
      Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδα Habertürk που έχει τίτλο « 3 μάγκες για το αεροπλανοφόρο» την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη « εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας» υπο την προεδρία του Ερντογάν στην οποία θα παρθούν αποφάσεις για την κατασκευή του πλοίου.
      Η εφημερίδα αναφέρει πως 3 τουρκικοί όμιλοι έχουν παρουσιάσει τα σχέδια τους τις προτάσεις τους για το τουρκικό αεροπλανοφόρο το οποίο θα είναι έτοιμο σε περίπου 6 χρόνια και θα κοστίσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
     Ο όμιλος Καλκαβάν έχει ως πρόταση το πρότυπο του ισπανικού αεροπλανοφόρου-ελικοφόρου Juan Carlos, ενώ ο όμιλος Κοτς έχει παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο. Αυτοί οι δυο όμιλοι αναμένεται να είναι οι μειδότες.
      Το τουρκικό αεροπλανοφόρο θα έχει μήκος 220 μέτρων, θα μπορεί να μεταφέρει 12 μαχητικά αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα και 4200 άνδρες. Τα νέα μαχητικά που θα παραλάβει η Τουρκία όπως το JSF θα μπορούν να μεταφέρονται με τα τουρκικό αεροπλανοφόρο.
Σύμφωνα με τους γείτονες το συγκεκριμένο πλοίο θα έχει ακτίνα δράσης δίχως ανεφοδιασμό περίπου τα 1700 ναυτικά μίλια.