Το είπε και το έκανε η Τουρκία – 16 αεροσκάφη και ελικόπτερα πέταξαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης

Όπως είχε αποκαλύψει το OnAlert.gr, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των ασκήσεων SAR τα αεροσκάφη δεν θα καταθέτουν Σχέδια Πτήσης για το FIR Αθηνών.

Onalert Newsroom
παραβιάσεις

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο πλαίσιο των ασκήσεων Έρευνας και Διάσωσης (SAR), τις οποίες προανήγγειλε η Τουρκία στο Αιγαίο, τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πέταξαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, σήμερα 15 Μαΐου 2024, 2 αεροσκάφη CN-235 και 14 ελικόπτερα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποίησαν 11 παραβάσεις στο FIR Αθηνών, στην περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα αναγνωρίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Όπως είχε αποκαλύψει προ ημερών το OnAlert.gr, παρά τις προειδοποιήσεις από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των ασκήσεων τα τουρκικά αεροσκάφη δεν θα προσεγγίζουν τις ελληνικές ακτές σε απόσταση μικρότερη των 6 ναυτικών μιλίων (και όχι των 10, όπως ανέφερε η ελληνική Notam), ενώ δεν πρόκειται να καταθέσουν Σχέδια Πτήσης για όλες τις εναέριες κινήσεις ελικοπτέρων και αεροσκαφών.

Οι δύο ασκήσεις SAR θα ολοκληρωθούν στις 23 Μαΐου, οπότε τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεχιστούν οι παραβάσεις στο FIR Αθηνών.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 15η ΜΑΪΟΥ 2024                  

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ       : –

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     : 16 (2 CN-235, 14 Ε/Π)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         : 16

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          : –

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         : 11 (4 από τα CN-235, 7 από τα Ε/Π)

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        : –

ΕΜΠΛΟΚΕΣ           : –

ΠΕΡΙΟΧΗ               : Βορειοανατολικό Αιγαίο

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεραπετρίτης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Γεραπετρίτης για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Αν την εμποδίσει η Τουρκία, θα κάνουμε επιχειρησιακές παρεμβάσεις»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τους βουλευτές πως η υλοποίηση του έργου είναι εξασφαλισμένη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Λι Τζε Μιονγκ επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών
ΤΟΥΡΚΙΑ

Νότια Κορέα και Τουρκία ενισχύουν τη συνεργασία τους σε πυρηνική ενέργεια και αμυντική βιομηχανία

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την υπογραφή πρωτοκόλλου για την ενεργή υποστήριξη της συμμετοχής νοτιοκορεατικών επιχειρήσεων σε τουρκικά πυρηνικά έργα

Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει στο αυτί του Ταγίπ Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ανησυχίες για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα

Σύμφωνα με έκθεση του τουρκικού Ινστιτούτου Κοινωνικών Μελετών, η ενίσχυση των Δημοκρατικών θα δυσκόλευε την υλοποίηση δεσμεύσεων του Τραμπ σχετικά με τα F-35