Το Κυπριακό στη συνάντηση Ομπάμα – Ερντογάν

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο Τουρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

Όπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα Αλήθεια, το Κυπριακό είναι το δεύτερο ζήτημα μετά τη Συρία, στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που θα έχουν στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν.

Αυτό επιβεβαίωσαν πηγές του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, ενώ πηγές από το Λευκό Οίκο σημείωσαν ότι η επίσκεψη Ερντογαν υπογραμμίζει τη στενή φιλία Ηνωμένων Πολιτειών – Τουρκίας και τη στρατηγική σημασία που η Ουάσινγκτον θέτει στη διεύρυνση και εμβάθυνση της προώθησης των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Τουρκος πρωθυπουργός έγινε δεκτός με στρατιωτική τελετή που επιφυλάσσεται για αρχηγούς κράτους και αμέσως μετά  πέρασε στον κρατικό ξενώνα Blair House, όπου φιλοξενείται για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με Τουρκικά ΜΜΕ στο επίκεντρο των συνομιλιών όμως θα είναι η Συρία και τα χημικά όπλα που εικάζεται ότι χρησιμοποιεί το καθεστώς Άσαντ. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε οτι «Μπορεί να βγουν σημαντικά μηνύματα για να αναλάβει πρωτοβουλία η Ρωσία, η φιλία της οποίας έχει μεγάλη σημασία για τη Συρία και για να κινηθεί από κοινού η διεθνής κοινότητα»

Ωστόσο η συνάντηση θα καλύψει πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, του Μεσανατολικού, της αραβικής άνοιξης και του Ιράν.
Στη συνάντηση που θα διαρκέσει δύο ώρες θα παραστεί και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν.

Ο τούρκος πρωθυπουργός μετά το Λευκό Οίκο θα μεταβεί στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου θα του παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του από τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάϊντεν και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
Ο Ερντογάν αργότερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόχνερ και αμέσως μετά θα συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ Τουρκίας-ΗΠΑ που διοργανώνεται από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ.

Οι κύριοι Ομπάμα και Ερντογαν θα δώσουν στη συνέχεια κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη και ακολούθως το βράδυ ο πρόεδρος Ομπάμα θα παραθέσει δείπνο στον Τούρκο πρωθυπουργό και στην μαντηλοφορούσα σύζυγο του Εμινέ στον Λευκό Οίκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάντηση Ομπάμα – Ερντογάν σήμερα