Τo PKK αποσύρεται απο την Τουρκία;

 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

     Την πρώτη συμφωνία Τουρκίας-PKK αναγγέλλει με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Vatan. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα οι δυο πλευρές συμφώνησαν την απόσυρση των ανταρτών του PKK από τη νοτιοανατολική Τουρκία.Ολοι τους θα πάνε χωρίς κανένα εμπόδιο στο όρος Καντίλ στο Βόρειο Ιράκ.
     Ο Οτζαλάν φέρεται να δήλωσε στου Κούρδους βουλευτές που τον είχαν επισκεφθεί την προηγούμενη Πέμπτη, πως η απόσυρση των ανταρτών πρέπει να γίνει για να μην υπάρξει προβοκάτσια από καμία πλευρά. Ούτε από την πλευρλα του στρατού αλλά ούτε από την πλευρά του PKK: Mόλις θα πετύχει αυτή η άτυπη εκεχειρία, οι διαπραγματεύσεις του Οτζαλάν με την Άγκυρα θα συνεχιστούν σε βάθος χρόνου.
     Πάντως σημαντικός όρος των διαπραγματεύσεων είναι η αποφυλάκιση εκατοντάδων Κούρδων ανταρτών ή μελών του PKK, όπου η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει αλλαγές σε πολλούς νόμους.
     Η τουρκική εφημερίδα Milliyet αναφέρει πως οι διαπραγματεύσεις με τον Οτζαλάν θα συνεχίζονται να γίνονται μέσω της ΜΙΤ και ο Κούρδος ηγέτης θα δέχεται επισκέψεις δικηγόρων ή βουλευτών του φιλο-κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας για να μπορεί να στέλνει μηνύματα στους Κούρδους της νοτιοανατολικής Τουρκίας και του Βορείου Ιράκ.