Το ΥΠΕΞ απαντά στις προκλήσεις της Τουρκίας – «Απαράδεκτες οι επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου»

Mε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας, με τελευταία την ξεκάθαρη απειλή πολέμου από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χθες Τρίτη.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει: «Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων  περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έχουν απορριφθεί  επανειλημμένως στο σύνολο τους με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που η Ελλάδα έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και η αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, μέσω απειλών πολέμου, έχουν καταδικασθεί στο σύνολό τους και από τη Διεθνή Κοινότητα.

Η Ελλάδα σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, για μια ακόμη φορά απορρίπτει εν τω συνόλω τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις και χαρακτηρίζει παντελώς απαράδεκτες τις επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου».

Χθες, Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσε για άλλη μια φορά επίθεση κατά της Ελλάδας και απέιλησε με πόλεμο μια χώρα σύμμαχο του NATO, λέγοντας: «Αν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει την στρατιωτικοποίηση των νησιών, θα συζητηθεί η κυριαρχία τους. Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί για αυτό… Ή η Ελλάδα θα κάνει ένα βήμα πίσω ή θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Γι’ αυτό και η δήλωση του προέδρου μας “Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα”. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί για αυτούς. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα», δήλωσε.

Τέλος ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η «Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά ότι αυτός που σπέρνει τον άνεμο, θερίζει θύελλες. Εάν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ξαφνικά ένα βράδυ».