Η Τουρκία αποσύρει τα F 4

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Aποσύρει η  τουρκική Πολεμική  Αεροπορία   τα αεροσκάφη F-4 - Φάντομ. Τη σχετική είδηση καταχωρεί η εφημερίδα  Zaman  με τίτλο «Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις βγάζουν από τις καταστάσεις υλικού τους τα πολεμικά αεροσκάφη F-4.

Η εφημερίδα  γράφει ότι όταν το τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την Συρία, το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείο έθεσε υπό μεγεθυντικό φακό τα F-4 και αποφάσισε να τα αφαιρέσει από την ενεργό δράση. 

Στην θέση των F-4 θα ασκήσουν καθήκοντα τα F-35 τα οποία θα αγοραστούν από τις ΗΠΑ έναντι 16 δις δολ. 

Εμείς από την πλευρά μας να προσθέσουμε ότι  54 από τα F-4 η Τουρκία τα έχει αναβαθμίσει από το 2000 σε Terminator 2020 ( Τ2020) με  την συνδρομή της ισραηλινής ΙΑΙ, ενώ και το 2009  προχώρησε στον εκσυγχρονισμό των υπόλοιπων F-4E,που παραδόθηκαν στην ΤΗΚ μεταχειρισμένα από την USAF/ANG το 1991 ή και παλιότερα, κατασκευής 1966-67. Φέρεται να τα ενέταξαν  σε πρόγραμμα δομικής ενίσχυσης για να επεκταθεί το όριο ζωής τους ώστε, όπως είχε γραφεί τότε, να διατηρηθεί μια Μοίρα 16 αεροσκαφών επιχειρησιακή έως την έλευση των πρώτων F-35, μετά το 2015.

Να θυμίσουμε ότι το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από την Συρία ήταν RF-4,δηλαδή φωτογραφικό(κατασκοπευτικό) Φάντομ. Από τον συνολικό αριθμό RF-4 η Τουρκία έχει εκσυγχρονίσει 18 από αυτά.

Με βάσει αυτά τα στοιχεία δεν καθίσταται καθαρό σε ποια ακριβώς αεροσκάφη Φάντομ αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα