Τουρκία: Δεκάδες χιλιάδες στην κηδεία του 15χρονου που σκοτώθηκε από την αστυνομία

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για την κηδεία του 15χρονου που απεβίωσε χθες αφού είχε τραυματισθεί από την αστυνομία κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 στην Τουρκία, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η αστυνομία του AKP (το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) δολοφόνησε τον Μπερκίν» Ελβάν, φώναζε το πλήθος που συγκεντρώθηκε στο Οκμεϊντάνι, μια λαϊκή συνοικία της Κωνσταντινούπολης.

Ο Μπερκίν Ελβάν στις 16 Ιουνίου —τότε ήταν 14 ετών—, χτυπήθηκε από το μεταλλικό περίβλημα ενός δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των μεγάλων επεισοδίων στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών. Από τότε νοσηλευόταν σε κώμα σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ελβάν έγινε το έκτο θύμα της βίας μετά το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα στα τέλη του Μαΐου εξαιτίας των σχεδίων της κυβέρνησης Ερντογάν να οικοδομήσει στη θέση του πάρκου Γκεζί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Οι διαμαρτυρίες γρήγορα μετατράπηκαν στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν εδώ και 11 χρόνια, αφότου ανέλαβε την εξουσία.

Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ ήταν ο πρώτος πολιτικός που αναφέρθηκε δημόσια στο θάνατο του Ελβάν εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του. «Λυπήθηκα στο άκουσμα του θανάτου του Μπερκίν Ελβάν, ήταν απλά ένα παιδί» είπε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους.

Η περίπτωση του Μπερκίν Ελβάν αποτελεί σύμβολο της καταστολής που εφάρμοσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν εναντίον δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν καταλάβει τους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου του 2013, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «αυταρχική εκτροπή» και ότι θέλει να εξισλαμίσει τη χώρα.

Οι άνευ προηγουμένου κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, από το 2002 που ανήλθε στην εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, άρχισαν με μια μικρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας οικολόγων ακτιβιστών που κατήγγελλαν την προαναγγελθείσα καταστροφή του πάρκου Γκεζί, ενός δημόσιου κήπου κοντά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Η βίαιη επιχείρηση εκκένωσης του πάρκου προκάλεσε ένα πρωτοφανές κύμα διαμαρτυριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη σκιά του θανάτου του 15χρονου η ΕΕ συζητούσε…τη πρόοδο της Τουρκίας

Τουρκία: Υπέκυψε ο 15χρονος που είχε τραυματιστεί στις διαδηλώσεις

«Ταγίπ σκοτώνεις 15χρονους»! Πέθανε ο νεαρότερος διαδηλωτής του πάρκου Γκεζί