Τουρκία: φόβοι ότι θα «πληρώσουν» για τη Χάλκη

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Προσδοκά η Άγκυρα ότι το λεγόμενο »πακέτο εκδημοκρατισμού» που προωθείται στην Τουρκία  θα έχει θετική απήχηση στην ΕΕ και θα αναφέρεται και στην Έκθεση Προόδου της Τουρκίας. Ωστόσο , παρά τα θετικά που προσθέτει στην εικόνα της η κίνηση αυτή διπλωματικοί κύκλοι στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες τονίζουν ότι η εξαίρεση  δέσμευσης για την Επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στην  Χάλκη της Κωνσταντινούπολης, είναι κάτι που ενοχλεί και θα μετρήσει πολύ, εξισορροπώντας τα όποια άλλα θετικά.
Οι ίδιοι κυκλοι θύμιζαν ότι το θέμα δεν είναι …ελληνοτουρκικό όπως προσπαθεί να το δει η Αγκυρα, αλλά διεθνές και αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλωστε η μη επαναλειτουργία της Σχολής πάντα αναφερόταν ευθέως και ρητώς στις Εκθέσεις Προόδου της ΕΕ ως μείζον
 θέμα. Αντίστοιχη αναφορά γινόταν και από τις ΗΠΑ σε υψηλότατο επίπεδο.
 
Η προσδοκία της Τουρκία αποτυπώνεται στην εφημερίδα Zaman,η οποία   αναφέρει σήμερα ότι το πακέτο εκδημοκρατισμού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα οδηγήσει σε θετικές αλλαγές την ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται στις 16 Οκτωβρίου.

 Ολα ΄΄οχι»μεχρι τωρα

Το προσχέδιο της έκθεσης ασκεί δριμεία κριτική στην Τουρκία για τους χειρισμούς της κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για το πάρκο Γκεζί, το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου και η δυσανάλογη χρήση αστυνομικής βίας. Η εφ/δα αναφέρει ότι δεν υπήρχε σχεδόν ούτε ένα θετικό σχόλιο για την Τουρκία.
 
Παρόλα αυτά, η ανακοίνωση του δημοκρατικού πακέτου εξισορρόπησε την έκθεση προόδου,αναφέρει η εφημερίδα αποτυπώνοντας την προσδοκία της Αγκυρας.Επικαλείται δε αξιωματούχους της  ΕΕ να  αναφέρουν ότι η απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε μεταρρυθμίσεις θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ενταξιακή της πορεία- προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα την σημασία της Χάλκης για την ΕΕ και τις ΗΠΑ.Πάντως ηφημερίδα εκτιμά ότι η Τουρκία έχει λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει προβλήματα κατά το άνοιγμα του Κεφαλαίου 22 έπειτα από την δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου. 

Κρυφοί φόβοι…
Βεβαίως παρά τις αισιόδοξες αυτές διαρροές, η Άγκυρα φοβάται και το νέο »όχι». Γι΄ αυτό  και με απόφαση του Ερντογάν εξορμούν στην Ευρώπη αξιωματούχοι για να εξηγήσουν τις τουρκικές θέσεις και να ρίξουν στάχτη στα μάτια για την Χάλκη..Σχετικά η Sabah αναφέρει ότι ο  Ερντογάν έδωσε οδηγία προς τα μέλη του κόμματός του να μεταβούν στην Ευρώπη  προκειμένου να ενημερώσουν τους αξιωματούχους της ΕΕ με τις λεπτομέρειες σχετικά με το πακέτο εκδημοκρατισμού.
 
Ο στόχος της αποστολής του ΑΚΡ είναι να επιστήσει την προσοχή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης στις προσπάθειες που καταβάλει η Τουρκία για περισσότερη δημοκρατία και να τονίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν παρά τα πολιτικά εμπόδια που εμποδίζουν την είσοδο της χώρας στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ο  Ερντογάν θα επισκεφτεί την Φιλανδία και τη Σουηδία.Επίσης ο κ Μπαγίς θα έλθει στην Ελλάδα, αν και ξέρει τι θα ακουσει…. 

Διαβάστε ακόμη:

Ο Νταβούτογλου ζητά τέμενος και εκλογή μουφτή για τη Χάλκη


Ανακοίνωση για τη μη επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης