Τουρκία και Βουλγαρία ένοιωσαν τον σεισμό του Αιγαίου

Kαι στην Τουρκία ήταν αισθητός ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο βόρειο Αιγαίο προκαλώντας και πολλούς τραυματισμούς.
Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της γειτονικής χώρας προσδιορίζουν το σημειο <<στα ανοιχτά της Ίμβρου>>.
Συγκεκριμένα όπως μεταδίδεται από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, σημειώθηκε σήμερα στις 12:25, στη θάλασσα του Αιγαίου, ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στα ανοιχτά της Ίμβρου, 30 χλμ. δυτικά από το νησί. Ο σεισμός στην Τουρκία έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, στη Μανίσα, στο Μπαλικεσίρ, στο Τσανάκκαλε και στη Σμύρνη. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλούς νομούς και επικράτησε πανικός στον κόσμο, ο οποίος βγήκε στους δρόμους. 

Στα τηλεοπτικά δίκτυα αναφέρθηκε ότι λόγω του σεισμού κατέρρευσαν οι σκεπές σε παλιά σπίτια της Ίμβρου και προσκλήθηκαν υλικές ζημιές. Ακόμα αναφέρθηκε ότι σε τηλεφωνική επαφή με τη Σαμοθράκη ελήφθη η πληροφορία ότι ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός και εκεί. Όμως, διατυπώνεται πως λόγω του σεισμού αντιμετωπίζεται πρόβλημα με τις τηλεπικοινωνίες.
Αυτά ηταν οι  πρώτες αναφορές. Στη συνέχεια  σύμφωνα μενεώτερα  τηλεγράφηματα  ο σεισμός ανοιχτά της Λήμνου -και άλλος ένας που σημειώθηκε στα τουρκικά παράλια καθώς και οι δεκάδες μετασεισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου – προκάλεσαν πανικό στη δυτική Τουρκία. 

Ο δεύτερος σεισμός που σημειώθηκε στον κόλπο του Ξηρού (κόλπο του Σάρου) είχε μέγεθος 4,7 βαθμούς και έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και τη Σμύρνη.

Όπως αναφέρει η Hurriyet, 30 άτομα τραυματίστηκαν στα Δαρδανέλλια και άλλα πέντε στη Ραιδεστό, όταν πανικόβλητοι πήδηξαν από τα παράθυρα των σπιτιών τους.

Στην Ίμβρο τουλάχιστον 20 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, μετά το σοκ που υπέστησαν. «Ήμουν στην παραλία. Οι βράχοι άρχισαν να κουνιούνται. Μετακινούνταν κάτω από τα πόδια μας. Τρέξαμε. Κράτησε 20-25 δευτερόλεπτα» είπε κάτοικος της Ίμβρου στη Hurriyet.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κωνσταντινούπολη, όπου όμως δεν έχουν καταγραφεί τραυματισμοί ή μεγάλες ζημιές.

Στη Βουλγαρία

Αισθητός έγινε στη Σόφια καθώς και σε πόλεις της νότιας Βουλγαρίας ο ισχυρός που σημειώθηκε νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωδαισίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, καθηγητής Εμίλ Μπότεφ ο σεισμός εντάσσεται στην κανονική σεισμική δραστηριότητα του Βορείου Αιγαίου .

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα στη φύση. Η προσωπική μου εκτίμηση, βάση της μακροχρόνιας εμπειρίας μου, είναι ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός ενώ θα υπάρξουν χιλιάδες μετασεισμοί», ανέφερε ο κ . Μπότεφ.

Ο σεισμός τρόμαξε τους κατοίκους της Σόφιας και των πόλεων Κίρτζαλι , Χάσκοβο και Μπλακόεβγκρατ οι κάτοικοι των οποίων βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους.

Διαβάστε ακόμη:

Σε ετοιμότητα οι ΕΔ για το σεισμό στο Αιγαίο – Ασήμαντες ζημιές στο αεροδρόμιο Λήμνου