Τουρκία – εκλογές: Νικητής ο Ερντογάν

Αποθεωτική υποδοχή επεφύλαξαν οι οπαδοί του κόμματος AKP ( Δικαιοσύνη κι Ανάπτυξη ) στον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν, μετά την θριαμβευτική νίκη, που πέτυχε στις δημοτικές εκλογές.

Με καταμετρημένο το 98 % των ψήφων, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του τούρκου πρωθυπουργού εξασφάλισε σε όλη την επικράτεια το 45,5 % των ψήφων, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Τürk. Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) απέσπασε μόλις 27,9 %.

Σαφές προβάδισμα του AKP δείχνουν και τα έως τώρα αποτελέσματα από την Κων/πολη, ενώ αμφίρροπη παραμένει η μάχη στην Άγκυρα. «Το ΑΚP είναι ο νικητής των εκλογών. Όλοι οι υπόλοιποι έχασαν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Σε μία συμβολική κίνηση στο πλευρό του, βρισκόταν σύσσωμη η οικογένειά του με τα φώτα να πέφτουν στον γιο του Μπιλάλ, που εμπλέκεται στα σκάνδαλα, τα οποία έχουν αποκαλυφθεί στην γείτονα.

Απευθυνόμενος στους οπαδούς του ο Τούρκος Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, πως οι αντίπαλοί και διώκτες του, θα πληρώσουν για όσα έπραξαν το τελευταίο διάστημα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όχι μόνον βγήκε αλώβητος από την διαδικασία, αλλά σε πανεθνικό επίπεδο κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ξεπερνώντας το 46%.

Νωρίτερα ο υποψήφιος του κόμματος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημαρχία της Άγκυρας δήλωσε πως νίκησε τον αντιπαλό του υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

«Κύριε πρωθυπουργέ, μας ανοίξατε το δρόμο. Ο λαός της Άγκυρας και της Τουρκίας ακολούθησε το δρόμο σας σε ποσοστό 45%. Ο δρόμος είναι ανοικτός», δήλωσε ο απερχόμενος δήμαρχος Μελίχ Γκιοκτσέκ, σε συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσε έχοντας δίπλα του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Εμρουλάχ Ισλέρ και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, υποσχέθηκε αμέσως στους αντιπάλους του ότι θα τους κάνει «να πληρώσουν το τίμημα».

Σύμφωνα με διεθνή και Τούρκικα ΜΜΕ το πόσο ελεύθερες και δίκαιες ήταν αυτές οι εκλογές είναι ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσει την Τουρκία τις προσεχείς ημέρες. Σε συμπλοκές που σημειώθηκαν χθες στα ανατολικά της χώρας έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι. Ήδη από το πρωί της Κυριακής παρατηρητές έκαναν λόγο για παρατυπίες και προσπάθειες νοθείας. Μεταξύ άλλων έγιναν γνωστές περιπτώσεις όπου ψηφοφόροι δέχθηκαν πιέσεις για να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα, σε ορισμένα εκλογικά τμήματα δέχθηκαν πιέσεις οι ίδιοι οι παρατηρητές προκειμένου να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα τμήματα, ενώ σε άλλα ομάδες πολιτών προσπάθησαν να ψηφίσουν περισσότερες από μια φορά.

Όπως αναφέρει το CNN Turk το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αντικατοπτρίζει μόνον την πολιτική δύναμη του AKP και του Ερντογάν αλλά και την αδυναμία της αντιπολίτευσης. Όταν ένα κόμμα καταφέρνει να κερδίσει τόσο ξεκάθαρα εν μέσω σκανδάλων διαφθοράς και απαγόρευσης των Twitter και Youtube, τότε κάτι δεν πάει καλά με τους πολιτικούς αντιπάλους. Το αντιπολιτευόμενο CHP είχε μια μοναδική ευκαιρία, αλλά παρόλα αυτά δεν τα κατάφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία