Τουρκία – S400: Παραλαμβάνονται το καλοκαίρι του 2019

Λεπτομέρειες για το «φιρμάνι» που έβγαλε από την Άγκυρα ο «τσάρος» Βλάντιμιρ Πούτιν για την παράδοση των  S-400 στην Τουρκία, την οποία χαρακτήριζε προτεραιότητα, έδωσε ο υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της γείτονος. Ο δρ.Ισμαήλ Ντεμίρ, με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι η ένταξή τους στο τουρκικό οπλοστάσιο θα γίνει το καλοκαίρι του 2019. 

Πιο συγκεκριμένα και αφού υπερτονίζει τα διαμοιβόμενα στην κοινή συνέντευξη τύπου των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλάντιμιρ Πουτίν, αναφορικά με την επέκταση της αμυντικής συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας, ο Δρ Ισμαήλ Ντεμίρ υποστηρίζει αναφορικά με τον χρόνο παράδοσης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος θα γίνει τον Ιούλιο του 2019. 


Ο Ρώσος πρόεδρος εχθές αφού έκανε εκτεινείς αναφορές στις προοπτικές για περαιτέρω παραδόσεις προηγμένων ρωσικών αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία σημείωσε εμφατικά την προτεραιότητα για τους S400 Triumf. Μάλιστα η δήλωση Πούτιν πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι πρόκειται να επισπεύσει την εν λόγω παράδοση.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα είχε ανακοινώσει πως θα «δοθεί μεγάλη σημασία στις διεθνείς σχέσεις και στη στρατιωτική συνεργασία» των δύο χωρών, τονίζοντας ότι σε αυτή περιλαμβάνεται και το «διάσημο ζήτημα» της παράδοσης των S-400 στην Τουρκία, το οποίο θα επισπευσθεί. Με εκπρόσωπο του συμβουλίου να δηλώνει ότι «θα γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες από μέρους μας, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της τουρκικής πλευράς».