Τουρκία: «Συζητάμε με Ελλάδα για υπερπτήσεις ,αναχαιτίσεις, γκρίζες ζώνες»!

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Νέα τροπή επιχειρεί  να δώσει η Άγκυρα στην προκλητική της ενέργεια να παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο στα Δωδεκάνησα  και την υπέρπτηση δύο ελληνικών νησίδων κοντά στους Φούρνους την περασμένη Τρίτη : Έτσι ενώ αρχικά με ανακοίνωση του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου μίλησε για   υποτιθέμενες »παρενοχλήσεις» τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά μαχητικά που απλώς αναχαίτιζαν τα πρώτα μετά από τις υπερπτήσεις που είχα κανει νωρίτερα στις δυο ελληνικές νησίδες  Μικρονήσι και Στρογγυλή,έδωσε συνέχεια με δήλωση του  εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. 
Ο κ. Levent Gümrükçü  συγκεκριμένα μίλησε για ανεπιθύμητα γεγονότα ( αναφερόμενος στην δήθεν »παρενόχληση» σε δήθεν διεθνή χώρο) και προχωρώντας ένα βήμα ακόμα επιχείρησε να εμφανίσει  την τουρκική πρόκληση  και την ελληνική αντίδραση ως αντικείμενο …διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών! Δηλαδή  προβοκάροντας   ισχυρίζεται λίγο-πολύ ότι Ελλάδα  …συζητά ( σ.σ. αν είναι δυνατόν!) με την Τουρκία για την παραβίαση και την υπέρπτηση ελληνικού εδάφους.

Αναλυτικά, όπως μετέδωσε η κρατική τουρκική τηλεόραση : << ο εκπρόσωπος του (τουρκικού) Υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενος και στις παρενοχλήσεις στο Αιγαίο είπε πως κατά διαστήματα συμβαίνουν τέτοια ανεπιθύμητα γεγονότα, υπογραμμίζοντας όμως ότι με τους υφιστάμενους διαύλους διαλόγου με τις ελληνικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν πάντα τις εξελίξεις αυτές>>. 

»Γκρίζες Ζώνες»

Για να το πάμε πιο πέρα φαίνεται ότι η Άγκυρα θέλει να εντάξει τον θεσμό των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)  ή τους γύρους των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας μεταξύ διπλωματών, σε …δίαυλο προώθησης των μονομερών και αβάσιμων διεκδικήσεών της στο Αιγαίο για »γκρίζες ζώνες» κλπ κλπ που βαφτίζει … »εξελίξεις»!
Πολύ περισσότερο που ήδη το τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων »Ανατολή» (έγραψε ήδη το OnAlert) είχε αναφέρει  σχετικά με τις »παρενοχλήσεις» πως « το Υπουργείο Εξωτερικών (της Τουρκίας) ενημερώθηκε για το θέμα και έγινε γνωστό πως η παρενόχληση συνέβη σε περιοχή πάνω από νησιά τα οποία δεν έχει καθοριστεί κυριαρχία τους»!

Η διατύπωση κ. Levent Gümrükçü, όπως τουλάχιστον μεταδόθηκε από την Κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου  όπως και η αναφορά του Πρακτορείου απαιτούν  άμεση και καθαρή απάντηση από την Αθήνα με επανάληψη των δημόσιων ελληνικών θέσεων.Διότι μέχρι τώρα  δεν έχει ειπωθεί ποτέ από ελληνικής πλευράς κάτι που να δικαιολογεί τις δηλώσεις του κ.  Levent Gümrükçü…

Και θεωρία »ζωτικού χώρου» με Ρωσία

Στο μεταξύ χρονικά η νέα αυτή πτυχή συμπίπτει και με την διατύπωση  - με έμμεσο πλην σαφή τρόπο – από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών της θεωρίας του »ζωτικού χώρου» για την προ μερικών ημερών αναχαίτιση Ρωσικών μαχητικών που πετούσαν κοντά στα σύνορά της.

Παρουσιάζοντας το θέμα η Τουρκική τηλεόραση- μαζί με την πρόκληση κατά της Ελλάδας στους Φούρνους- μετέδωσε αρχικά ότι <<η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και στο θέμα που αφορά τις πτήσεις των ρωσικών αεροσκαφών παράλληλα με τον Τουρκικό Εναέριο Χώρο, στις οποίες παρατηρείται αύξηση το τελευταίο διάστημα και σχετικά με τις τελευταίες παρενοχλήσεις των τουρκικών μαχητικών από ελληνικά μαχητικά στο Αιγαίο>>.
 
Συνέχισε δε, πριν αναφερθεί στο Αιγαίο όπως προαναφέραμε, με δήλωση του  κ. Gümrükçü :«Όταν παρατηρούνται πτήσεις αεροσκαφών άλλης χώρας σε περιοχή κοντά στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, απογειώνονται τουρκικά μαχητικά και σπεύδουν στη περιοχή χωρίς να κοιτάξουν την καταγωγή (σ.σ. προέλευση-εθνικότητα) των εν λόγο αεροσκαφών, ως προληπτικό μέτρο. Αυτό αποτελεί απλό κανόνα εμπλοκής και μια εφαρμογή ρουτίνας» είπε ο ο εκπρόσωπος του (τουρκικού) Υπουργείου Εξωτερικών κ.  Levent Gümrükçü.
 
 Το »κλείδωμα» των τουρκικών Φάντομ

 Επανερχόμενοι στην ελληνικό σκέλος να σημειώσουμε ότι χθες και η αγγλόγλωσση εφημερίδα  Hurriyet Daily News στην ιστοσελίδα της με τίτλο «Ελληνικά αεροσκάφη »παρενόχλησαν» τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη στη θάλασσα του Αιγαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου (6/11/2013), σύμφωνα με την οποία, τουρκικά εκσυγχρονισμένα Φάντομ F-4E/2020 εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις πάνω από τη θάλασσα του Αιγαίου μεταξύ Ικαρίας και Σάμου όταν «παρενοχλήθηκαν» (σ.σ. harassed) από ελληνικά F-16 τα οποία απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Σκύρου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση τα ελληνικά μαχητικά »κλείδωσαν» ( »λόκαραν») τα τουρκικά με τα ραντάρ τους για 4 λεπτά το καθένα.
 
Πως οι υπερπτήσεις έγιναν …παρενοχλήσεις!

Θυμίζουμε ότι η Τουρκική πρόκληση έγινε την  Τρίτη 5/11/2013 στους Φούρνους με υπέρπτηση αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος : Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ σχηματισμός 6 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από 4 F-4 και 2 F-16, εισήλθε στις 15:34 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ Νότια Χίου. 
Τα 4 F-4 του σχηματισμού πραγματοποίησαν στις 15:48 υπέρπτηση άνωθεν νήσου  Μακρονήσι του νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνων στα  500 έως 2500 πόδια, ενώ τα 2 F-16 του σχηματισμού πραγματοποίησαν στις 15:52 υπέρπτηση άνωθεν νήσου Στρογγυλή του ίδιου νησιωτικού συμπλέγματος στα 4.000 έως 5.000 πόδια. Ο σχηματισμός εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 15:53 νότια Σάμου.Το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρίσθηκαν, σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική, ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Τουρκία: «Eλληνικά μαχητικά παρενόχλησαν τουρκικά στο Αιγαίο»


«Νάρκη το θέμα της Στρογγύλης» – Τι υποστηρίζει βουλευτής για το θέμα της ΑΟΖ επικαλούμενος το Onalert