Τουρκική πρόκληση: «Κλειδώνει» το μισό Αιγαίο για έρευνες γερμανικού πλοίου

Ξεπέρασε κάθε όριο η τουρκική προκλητικότητα, με την υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού της γείτονος να «κλειδώνει» επ’αόριστον το μισό Αιγαίο για τους ερευνητικούς πλόες του γερμανικού πλοίου R/V Meteor, το οποίο πριν από την πρωτοχρονιά είχε απειλήσει δια ασυρμάτου όταν επλεε ανοιχτά της Σαμοθράκης. Με δυο NAVTEX, την 020/2018 και 021/2018, η Άγκυρα προαναγγέλλει την παράνομη δέσμευση συνολικά εννέα περιοχών. 

Ο «πρωτοχρονιάτικος» μποναμάς των τούρκων περιλαμβάνει έρευνες ακόμη και στα νότια των Κυθήρων και στα Ανατολικά της Μονεμβασιάς. Η συγκεκριμένη τουρκική ενέργεια έρχεται να διευρύνει τον μακρύ κατάλογο των προκλήσεων με τις NAVTEX, παρότι η Αθήνα λίγο πριν την «τελευταία στροφή» του 2017 αποφάσισε να προβεί σε μια κίνηση καλής θέλησης διακόπτοντας την εκπομπή αντι - NAVTEX, υπό την προϋπόθεση ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας δεν πρόκειται να δημοσιεύει τις τουρκικές οδηγίες. 

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα παρακολουθεί με αυξημένη ετοιμότητα την τουρκική δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα με το ελληνικό σύστημα επιτήρησης να παραμένει στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής. Ωστόσο αναμένονται με ενδιαφέρον τόσο τα ελληνικά αντίμετρα σε διπλωματικό επίπεδο, δεδομένης της παραχάραξης από τουρκική πλευράς που κάνει λόγο για περιοχές εκτός ξένων χωρικών υδάτων, αλλά και η στάση που θα τηρήσει ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας.