Τουρκική τουριστική εισβολή στη Λέσβο – Ρεπορτάζ από Βρετανία

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Eνα εγκωμιαστικό επιτόπιο ρεπορτάζ  για το ρεύμα τουρκικού τουρισμού  στην Λέσβο με …»στρατιωτικούς» όρους και …στρατιωτικές  συγκρίσεις καταχωρίζει η αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα  Hurriyet Daily News με τίτλο «Greeks competing for Turkish tourists» που υπογράφεται από την Barçin Yinanç.

Όπως επισημαίνει  την τρέχουσα εβδομάδα, το νησί κατακλύζεται από Τούρκους, που επέλεξαν να το επισκεφτούν με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής του Μπαϊραμιού. Η ροή Τούρκων τουριστών δε, είναι τόσο μεγάλη,γράφει, που παρά το μέγεθος του νησιού, η τουρκική γλώσσα ακούγεται σχεδόν σε κάθε γωνιά του. Αυτή η εξέλιξη – σχολιάζει – προκαλεί εντύπωση, σε όποιον μπορεί να θυμηθεί ότι η Λέσβος υπήρξε κατά το πρόσφατο σχετικά παρελθόν – τα τέλη της δεκαετίας του 1990 – ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα νησιά του Αιγαίου ενάντια στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης από την Τουρκία. Μάλιστα, μέχρι πριν λίγα μόλις χρόνια, οι παραλίες της ακόμα ναρκοθετούνταν, αναφέρει. 

Αντίθετα, όμως με το παρελθόν, σήμερα, μια «τουρκική εισβολή» φαίνεται να είναι ευπρόσδεκτη, γράφει η κ. Barçin Yinanç, θέτοντας την »εισβολή» σε εισαγωγικά. Και αφού αναφέρει ότι  εδώ και κάποιο διάστημα το νησί δέχεται συστηματικά αρκετούς Τούρκους τουρίστες, οι οποίοι αν και συμβάλλουν στην οικονομική του ανάκαμψη, θεωρούνται εν μέρει υπεύθυνοι για την αύξηση που παρατηρείται στις τιμές του, ολοκληρώνει την σκέψη της: Το γεγονός ότι οι Έλληνες ανταγωνίζονται μεταξύ τους να προσελκύσουν τουρίστες και δη Τούρκους, δημιουργεί ελπίδες για ειρήνη σε μια χρονική στιγμή όπου η αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.
Είναι χαρακτηριστικό της μεγάλης ροής τουρκων τουριστών που επισημαίνεται ότι καλό για αυτούς θα ήταν να υπάρχει και άλλο σημείο εισόδου τους στο νησί – πέραν της Μυτιλήνης- και από την άλλη πλευρά για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις…Στην αρθρογράφο κάνει μεγάλη εντύπωση πόσο εξυπηρετικοί και χωρίς να ζητούν αμοιβή ή να προσδοκούν κάποιο αντάλλαγμα, κάτοικοι του νησιού.

Διαβάστε ακόμη:

Ελληνοτουρκικό μομέντουμ «βλέπει» ο Βενιζέλος που μάλλον δεν έχει δει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο

Πιο εύκολη visa για Τούρκους τουρίστες και σε άλλα ελληνικά νησιά

«Δούρειος Ίππος» ο «ελληνοτουρκικός τουρισμός» στο Αιγαίο;