Τουρκία: Αμφισβητεί τον ελληνικό εναέριο χώρο σε άσκηση του NATO «στο παρά πέντε» της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η Τουρκία προκαλεί ξανά, στο «παρά πέντε» της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του NATO στο Βίλνιους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μάνου Γκασιάμη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, στις 14 Ιουλίου πρόκειται να γίνει μια αεροπορική άσκηση ανάμεσα σε μονάδες του NATO και της Τουρκίας σε περιοχή του Αιγαίου, ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Από την μεριά της η Αθήνα, με σχετική ΝΟΤΑΜ, δέσμευσε την περιοχή που θα πραγματοποιηθεί η άσκηση, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να γίνει σεβαστός ο ελληνικός εναέριος χώρος, ο οποίος έχει έκταση 10 ναυτικών μιλίων. Η Τουρκία, αμφισβητώντας την κυριαρχία της χώρας μας, εξέδωσε δική της ΝΟΤΑΜ, στην οποία επισημαίνει ότι τα μαχητικά της θα πετάξουν ως και τα 6 ναυτικά μίλια, παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Επίσης, δεν θα καταθέσουν σχέδιο πτήσης στο FIR Αθηνών, βάζοντας σε κίνδυνο και την πολιτική αεροπορία. Όταν πραγματοποιηθεί αυτή η άσκηση και τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποιήσουν πτήσεις στα 6 ναυτικά μίλια, θα είναι οι πρώτες παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου από τον Φεβρουάριο.