Τουρκία: «Ενοχλούν πολύ» οι στρατιωτικές βάσεις στη Σούδα και στην Αλεξανδρούπολη

Οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη φαίνεται μάλιστα να ενοχλούν ιδιαίτερα τον Τούρκο πρόεδρο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, ο οποίος τόνισε πως ειδικά για τη Σούδα υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για την επέκτασή της, την ίδια στιγμή που τα stealth μαχητικά F-35 των ΗΠΑ ετοιμάζονται για προσγείωση στην Κρήτη.

Στο πλαίσιο αυτό πολλά ΜΜΕ στην Τουρκία φιλοξενούν όλο και περισσότερους αναλυτές που επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, αλλά και να δώσουν ένα στίγμα για τις διαθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία στα ελληνοτουρκικά εν αναμονή της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στα Κατεχόμενα και την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου στην ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε στο CNN Turk αρθρογράφος της Hurryiet, μιλώντας για τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ που βρίσκονται στην Ελλάδα. «Κάτω από το μύτη μας χτίστηκαν 9 βάσεις των ΗΠΑ και δεν ξέρουμε πως θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ο πρόεδρος μας δήλωσε πως ‘’κάποιοι λένε πως αυτές οι βάσεις είναι εναντίον της Ρωσίας αλλά εμείς δεν το πιστεύουμε». Διότι αυτές οι βάσεις βρίσκονται δίπλα στην Τουρκία και τα όπλα τους δεν έχουν στραφεί εναντίον της Ελλάδας , αλλά αντιθέτως στοχεύουν την Τουρκίας», δήλωσε ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί.

Οι Τούρκοι αναλυτές όμως δεν σταματούν εκεί, διότι καθημερινά παρουσιάζονται χάρτες με ελληνικά νησιά που η Άγκυρα ζητεί να αποστρατιωτικοποιηθούν και κάνουν λόγο για «κατοχή» και «επιθετική πολιτική» από την πλευρά της Αθήνας. Μάλιστα υπάρχουν και ακρότητες, αφού αναλυτής έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ: