Στην Κύπρο το Τουρκικό πλοίο σεισμικών ερευνών

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η Άγκυρα θέλει να ανεβάσει την ένταση στην Μεσόγειο και ανακοίνωσε πως κατεβάζει το αργότερο σε έναν μήνα, το νέο πλοίο σεισμικών ερευνών “Barbaros Hayrettin Paşa” αχοιχτά της Κύπρου.

Η απειλή ήρθε από τον υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος δήλωσε πως:

« δίνουμε μεγάλη σημασία στις έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο»

Γι’αυτό εντός δυο εβδομάδων θα αποφασίσουμε το σημείο που θα κατευθυνθεί το πλοίο μας. Η Μαύρη Θάλασσα έχει προτεραιότητα αλλά θα αποφασίσουμε στη σύσκεψη . Το «Barbaros Hayrettin Paşa” ενδέχεται να κατευθυνθεί στη Μεσόγειο. Αν βγει τέτοια απόφαση το πλοίο μας θα βρίσκεται στην Κύπρο μέσα σε ένα μήνα. Αλλα να ξέρετε πως το πλοίο κάποια στιγμή σίγουρα θα πάει στην Κύπρο και θα πραγματοποιήσει υποθαλάσσιες έρευνες.»

Ο Γιλντίζ θεωρεί «παράνομες» τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση (σ.σ Κυπριακή Δημοκρατία) έχει δυο επιλογές η θα συνεχίσουν την παρανομία ή θα νομιμοποιήσουν αυτό που κάνουν και θα παραδεχθούν πως το φυσικό αέριο που θα βγει ανήκει σε όλο το λαό της Κύπρου. Ευχή μας είναι να γίνει η δεύτερη επιλογή.»

«Η ΚΥΠΡΟΣ ΝΑ ΠΟΥΛΑ ΤΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ!!»

Η Άγκυρα πάντως φαίνετα πως έχει βάλει στο στόχαστρο της πώληση του Κυπριακού αερίου στο εξωτερικό! « Η ενέργεια μπορεί να γίνει παράγοντας ειρήνης στην Κύπρο. Αν το κάνουμε αυτό η πιο κερδοφόρος οδός για την πώληση του αερίου της Κύπρου είναι μέσω της Τουρκίας. Αν πουλήσουμε το νομιμοποιημένο αέριο μέσω της Τουρκίας όλοι θα βγουν κερδισμένοι.» δηλώνει ο τούρκος υπουργός Ενέργειας.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο Τανέρ Γιλντίζ απείλησε και τους διεθνείς κολοσσούς που συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία πως θα έχουν επιπτώσεις στις δουλειες που θα κάνουν μ ετην Άγκυρα. Όπως η Ιταλική ΕΝΙ όπου ο Γιλντίζ απείλησε τους ιταλούς ανέφερε χαρακτηριστικά « για πραράδειγμα η ΕΝΙ έκανε την επιλοηή της. Θα βρουν την αντίκρισμα στις δουλειές που θα κάνουν με την Τουρκία»

Πάντως μετά την απειλητική επιστολή του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τις διεθνείς εταιρείες ερευνών πετρελαίου φαίνεται πως κάποιες απ’αυτές σταμάτησαν τη συνεργασία με την Κύπρο. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Γιλντίζ που τονίζει πως «Όπως θα έχει επιπτώσεις η ΕΝΙ, αντίθετη συμπεριφορά θα εισπράξουν οι άλλες 3-4 εταιρείες που προτίμησαν εμάς. Και η ελληνοκυπριακή πλευρά και οι διεθνείς εταιρείες ενέργειας πρέπει να γνωρίζουν πως η Τουρκία στο θέμα της Κύπρου δεν θα συμπεριφερθεί σα να μην συμβαίνει τίποτα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτό είναι το νεο Σισμίκ την Τουρκίας που ξεκινά έρευνες.

Συμβόλαιο Άγκυρας-Shell για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα