Τουρκία: Ο «πόλεμος δηλώσεων» και η κλιμάκωση στους αιθέρες του Αιγαίου με φόντο τις διερευνητικές

Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση βιώσιμης λύσης αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και θέμα εθνικό. Πράξη δικαιοσύνης για τον Κυπριακό λαό»  είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Κύπρο και τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με αποτέλεσμα να εξοργίσει την Τουρκία.

Η δήλωση αυτή του Έλληνα Πρωθυπουργού τη περασμένη Δευτέρα αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού από την πλευρά της Τουρκίας για τις επόμενες ημέρες, με τον Πρόεδρο Ερντογάν, τον Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μεταξύ άλλων, να αντιδρούν με προκλητικές δηλώσεις, σε ένα «πόλεμο δηλώσεων» που είδε την ένταση στους αιθέρες του Αιγαίου να ανεβαίνει ξανά.

Η χρονική συγκυρία δεν μπορεί να είναι συμπτωματική, καθώς από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου μέχρι και την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά μετά από τις 22 Ιανουαρίου,  η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε συνεχόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις του FIR.

Τις τελευταίες ημέρες  η Άγκυρα κλιμακώνει τις εντάσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, όπως φαίνεται από δηλώσεις  κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως ο Αντιπρόεδρος Οκτάι, ενώ βρισκόμαστε στο «μεσοδιάστημα» μεταξύ του 61ου γύρου διερευνητικών συνομιλιών που διεξήχθη στην Τουρκία και του επόμενου γύρου που θα λάβει χώρα στην Αθήνα.

Κλιμακώνει η τουρκικά Αεροπορία στο Αιγαίο

Παράλληλα η τουρκική πολεμική Αεροπορία επανήλθε στις «γνωστές πρακτικές» των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των παραβάσεων του ελληνικού FIR, καθώς το διάστημα μεταξύ 8 – 12 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν συνολικά:

Τα παραπάνω πραγματοποιήθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη αλλά και από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235 αλλά και από αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τύπου ATR-72 του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (χθες Παρασκευή) στο βορειανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Αναλυτικά φαίνονται όλα στον πίνακα με τις πληροφορίες που γνωστοποιεί το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας: